Два от трите моста за изход от Северодонецк са унищожени от Русия Снимка: © Getty Images

Руските войски са унищожили мост, който свързва Северодонецк с Лисичанск, като по този начин намаляват възможностите за евакуация на цивилни, съобщават местните власти.

От три моста между двата съседни града вече остава само един, посочва Сергей Хайдай - губернаторът на Луганския регион.

"Ако след нов обстрел и последният мост се срине, градът ще бъде напълно отцепен," казва той. "Няма да има начин, по който да се напусне Северодонецк с превозно средство."

Хайдай добавя, че страните не са стигнали до споразумение за прекратяване на огъня или освобождаване на коридори за евакуация. Близо една трета от града продължава да бъде под контрола на Киев.

"Тежки боеве се водят за всеки метър," коментира ситуацията в Северодонецк украинският президент Володимир Зеленски.

Според британското разузнаване именно река Сиверски ще се окаже от ключово значение за определянето на изхода от инвазията. Министерството на отбраната твърди, че руската армия ще трябва "или да предприеме амбициозни действия за заграждане, или да опита да премине директно през Сиверски," за да достигне до ключовия централен сектор от Украйна.

Отбраняващите се сили често прибягват до унищожаването на мостове при своето отстъпление, а Москва изпитва затруднения да извърши успешно масови прекосявания на реки под обстрел, добавят от разузнаването.

Руският премиер между 2000 и 2004 година Михаил Касянов предрича, че "ако Украйна падне, балтийските държави ще са следващи" под прицела на Кремъл. В интервю пред AFP той прогнозира, че войната може да продължи до две години и че президентът Владимир Путин ще бъде заменен от човек, контролиран от службите за сигурност.

"Познавам тези хора - виждам, че Путин вече не е в кондиция. Не от медицинска гледна точка, а от политическа. Познавах различен Путин," казва той.

След като е уволнен през 2004 година, Касянов заема водеща роля в опозицията и се превръща в един от най-активните критици на Кремъл. В момента ръководи републиканската Партия на народната свобода.

"Сигурен съм, че Русия ще се завърне към пътя на изграждане на демократична държава," казва още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024