„Ще се срещнем отново. Не знам къде, не знам кога. Но знам, че ще се срещнем в един слънчев ден. Ще продължим да се усмихваме точно както винаги сме правили – докато сините небеса отнесат тъмните облаци надалеч“. Това е припевът на песента „Ще се срещнем отново“ („We’ll meet again“) на Вера Лин, определяна като „национално съкровище“ на Великобритания.

В неделя вечер британската кралица Елизабет II използва същото това обръщение, станало символ на британските войници, отправящи се към сражение по време на Втората световна война.

Светът стана свидетел на вдъхновяващата и емоционална реч на кралицата, в която тя призова нацията за обединение и сплотеност по време на кризата, разразила се заради пандемията от коронавирус. 

И в същото време, без да използва думата „война“ в своята реч, Елизабет II пресъздаде атмосферата, която самата тя е изпитала в детските си години.

Преди около 80 години, на същото това място – в Уиндзор, тя и сестра ѝ принцеса Маргарет правят официално обръщение към своите връстници по време на Втората световна война. В период на непрестанни бомбардировки над Великобритания двете оказват морална подкрепа на всички хора, евакуирани от своите домове. Сега кралица Елизабет II се обърна към тези, които са останали у дома – стряскащ паралел между две различни „войни“. 

"Макар че и преди сме се изправяли пред предизвикателства, това е по-различно. Този път сме заедно с всички нации по света в една обща мисия“, каза кралица Елизабет II, правейки връзка между войната и настоящата реалност.

„Използвайки големия напредък на науката и инстинктивното ни състрадание в помощ на лечението, ще успеем. И този успех ще принадлежи на всеки от нас. Трябва да сме спокойни, че макар да се налага да издържим още, добрите времена ще се завърнат. Отново ще бъдем с приятелите си. Отново ще бъдем със семействата си“.

„Ще се срещнем отново“ – завърши кралицата по начина, по който легендарната певица Вера Лин започва своята емблематична песен от 1939 г.

Тогава Лин, която сега е на 103 години, повдига духа на войниците с песен, носеща горепосоченото едноименно заглавие. Тя представлява обръщение на сражавщите се към техните семейства и любими, които чакат нетърпеливо тяхното завръщане.

А днес посланието добива нов смисъл – очакването на срещата между хората, останали в домовете си, и близките им, които се лекуват в изолация в болниците.

"Днес отново мнозина изпитват болезненото чувство на раздялата с любимите си хора. Но сега, както и тогава, знаем дълбоко в себе си, че това е правилното решение", каза кралица Елизабет II.

"Обръщам се към вас, знаейки, че се намираме в невероятно предизвикателни времена. Времена на разрив в живота на нашата страна. Разрушение, което на някои донесе скръб, на мнозина - финансови трудности, както и огромни промени в ежедневието на всички нас", сподели кралицата.

"Искам да благодаря на всички от Националната здравна служба, които са на първа линия, както и на всички работници по здравните грижи. На тези, които изпълняват важни роли, които безопасно продължават ежедневните си задължения извън домовете си, за да подкрепят всички нас. Сигурна съм, че нацията ще ме последва в това да ви увери, че нещата, които правите, се оценяват, а всеки час от вашата работа ни приближава все повече до завръщане към нормалните времена", каза кралица Елизабет II.

Тя благодари и на всички хора, които са останали в домовете си. По този начин те предпазват най-уязвимите групи и са пощадили много семейства да не „почувстват болката да загубят любим човек". 

"Заедно се борим срещу тази болест и искам да ви гарантирам, че ако останете сплотени и непоколебими, то тогава ще я преодолеем", сподели британската кралица.

"Надявам се, че през следващите години всеки ще може да се гордее с начина, по който е реагирал на това изпитание. А онези, които ще дойдат след нас, ще казват, че британците от това поколение са били също толкова силни, колкото и тези преди тях, че атрибутите на самодисциплината, тихата добродушна решителност и съпричастността все още характеризират нашата страна", каза Елизабет II.

„Моля да кажеш „здравей“ на приятелите, които познавам“, пее Вера Лин. „Кажи им, че няма да мине дълго време. Те ще се радват да знаят, че тръгвайки, пях тази песен“.

„Ще се срещнем отново“.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Силвия Аздреева: От Еверест до връх Лхотце в рамките на 27 часа

Алпинистката е втората българка, стъпила на най-високия връх в света. И първата, покорила четвъртия по височика осемхилядник

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет