Снимка: © Getty Images

Два самолета на Руската федерация отлетяха от летище София днес, за да отведат експулсираните 70 дипломати и служители на руското посолство у нас и техните близки, пише БНР.

Oбщата бройка на руските граждани, които са напуснали България е повече от 180 души. Според bTV става въпрос за 43-ма дипломати, персонал от посолството, както и членове на семействата.

Двата полета бяха насрочени за 15 и 15:30 ч. с крайна дестинация до московското летище "Внуково". Русия е получила специално разрешение за извършването на полетите, защото санкциите забраняват руски самолети да навлизат в българското въздушно пространство.

На 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков съобщи, че България отзовава 70 руски дипломати и дипломатически служители: "Всеки, който работи за чужди интереси, ще бъде призован да се върне обратно в страната, откъдето е дошъл," каза той и поздрави службите за добре свършената работа.

На летището днес пълномощният министър на Руската федерация Филип Воскресенски, който е най-високопоставеният дипломат, изгонен от страната ни, нарече експулсирането "незаконно и без основание". Той благодари още на българите, с които е работил и каза, че никой не може да развали българо-руските взаимоотношения. Воскресенски подчерта, че мисията му не е била срещу България, а в името на развитието на двустранните взаиамоотношения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море