Три златни медала за ансамбъла ни по художествена гимнастика и три за Боряна Калейн в София Снимка: © Българска федерация по художествена гимнастика/Анна Николова

Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели три златни медала на състезанието от Световната купа, което се провежда в София и е първият важен турнир за годината. В неделя „златните момичета“ триумфираха в съчетанието с пет топки, а после и на финала на обръчи и бухалки, като така надградиха над титлата от многобоя, която завоюваха в събота с рекорд.

Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова се представиха на изключително ниво в „Арена Армеец“. Съчетанието им с топки беше оценено с 39.800 точки, което ги нареди на най-високото стъпало. На втора позиция след ансамбъла ни, воден от Весела Димитрова и Михаела Маевска, зае Япония с 39.700 точки. Трети са представителките на Русия с 33.500.

В последния финал за деня момичетата получиха оценка от 39.750 на обръчи и бухалки, с което завоюваха пълен комплект от златни медали в надпреварата.

В събота българските грации получиха оценка в многобоя от 44.150, от които 35.100 за трудност и 9.050 за изпълнение. Това е най-високата оценка, присъждаан до момента в историята на спорта.

Втори отново останаха японките, а на трето място се нареди Азербайджан, следвана от Русия, Беларус и Германия.

В неделя българските състезателки записаха и значими индивидуални успехи. Боряна Калейн спечели три златни медала - на обръч, бухалки и лента.

След като изигра съчетанието си с обръч без грешка, тя заслужи оценка от 26.150 точки. Втора остана Анастасия Саолс от Беларус, а след нея на стълбичката се качи Линой Ашрам от Израел (и двете с 26.100).

Калейн спечели и бронз за съчетанието си с топка. Там получи оценка от 25.500 точки. Вчера тя завърши втора в многобоя.

Другата ни представителка в индивидуалната надпревара Катрин Тасева остана четвърта в съчетанието с топка – с оценка 24.400 точки. Златото в дисциплината спечели Линой Ашрам от Израел с 26.500, а втора остана Алина Харнаско от Беларус.

Малко по-късно през деня Калейн се завърна на сцената с ново злато – на бухалки, а Тасева спечели бронза. Двете гимнастички се представиха на много високо ниво, като Боряна си заслужи оценка от 26.100 точки, а сънародничката ѝ не допусна сериозни грешки, но събра 24.500. Между тях се нареди италианката София Рафаели с 24.950, а зад Тасева остана европейската шампионка от Киев 2020 Линой Ашрам.

В съчетанието с лента Боряна получи оценка 22.150, с което безапелационно си осигури третото злато от този кръг на Световната купа. Тя изпревари убедително белорускинята Анастасия Салос (21.600).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024