Тодор Тагарев и Аню Ангелов - военни министри между 2010-2013 г. - се разграничиха от призивите на президента Румен Радев за охрана на българското въздушно пространство "чрез български самолети с български екипажи".

Тагарев - който само преди няколко седмици беше предложен от Кирил Петков за министър на отбраната на мястото на Стефан Янев, но оттеглен по настояване на БСП - заявява, че правителството трябва "незабавно да поиска от съюзниците да поемат контрола на въздушното ни пространство", включително чрез разполагане на наша територия на допълнителни изтребители от съюзни страни.

Тагарев посочва, че използването на МиГ-29 срещу агресивни действия на руската авиация е свързано с неприемливо висок риск заради ограничената подготовка на българските летци.

Вторият му аргумент е, че "първоначално назначеният ресурс на ракетното им въоръжение отдавна е изтекъл".

"Използването на МиГ-29, предвид липсата на съвместима система за опознаване „свой-чужд“, носи риск за операцията за защита на въздушното пространство на НАТО, изпълнявана от наши съседи и авиация на съюзници, базирана в Румъния и авионосните групи в Средиземно море", казва още Тагарев, като призовава кабинетът да покани експерти от НАТО, за да оценят кои радиолокационни станции и зенитно-ракетни комплекси могат да се включат в съюзната операция и "кои трябва да бъдат спрени незабавно.

"Войната чука на вратата. Преднамерено или не, руски дронове вече навлизат във въздушното пространство на Полша и Румъния. Сега не е време да си чешем егото. Необходима е категорична позиция за защита на суверенитета ни заедно с нашите съюзници", казва Тодор Тагарев, служебен министър на отбраната през 2013 г. и неосъществена номинация на Кирил Петков за ръководител на МО през февруари 2022.

Неговият предшественик Аню Ангелов (2010-2013, първи кабинет на ГЕРБ) заема сходна позиция. Той посочва, че операцията по опазване на въздушното пространство на България е мирновременна и би могла да се изпълнява съвместно от български и съюзни ВВС.

"Когато нараства напрежението и се нанасят удари със стратегически крилати ракети по обекти на 15-20 км от границите на НАТО, всяко "пожелателно" говорене за "липсата" на пряка заплаха за страните от източния фланг на НАТО е самозаблуда с труднопредвидими негативни последици за суверенитета и териториалната цялост", казва Ангелов, бивш командващ на противовъздушната отбрана (ПВО) на Сухопътни войски и бивш военен аташе във Великобритания.

"Необходима е непосредствена подготовка на страната ни за участие в провеждането на противовъздушна и противоракетна операция на НАТО за защита на източния фланг. Такава подготовка вече провеждат всички страни-членки без България. Ето защо не мога да не се съглася с оценката на нашата ПВО и ПРО и с предложенията на Тодор Тагарев в неговия пост днес. Утре може да се окаже,че сме безвъзвратно закъснели, ако управлението днес продължава да се съобразява с неадекватната и про-путинска позиция на една от партиите в коалицията", заявява Аню Ангелов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивала "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти

Москва поиска от Запада да премахне санкциите и го обвини за продоволствената криза

Путин каза, че е "напъно нереалистично" Русия да бъде излорана от съвременния свят

Нов орган за националната сигурност, начело с Асен Василев, предвиждат управляващите

Управляващите предлагат проект за нов орган за националната сигурност, оглавяван от Асен Василев

Управляващата коалиция се събира, за да обсъди Северна Македония

Управляващите партии се събират, за да обсъдят постигнатото дотук със Скопие