Двама германци са сред жертвите на падналия самолет в Хималаите Снимка: © Getty Images

Спасителните екипи са открили телата на 16 от пасажерите от полета на Tara AIr в Непал, който катастрофира в неделя сутрин, съобщават местните власти.

Самолетът се е движил по маршрута между Покара и популярния туристически град Джомсом, който обичайно отнема между 20 и 25 минути. Пет минути преди часа, в който се е очаквало да достигне до своята дестинация, той е загубил връзка с контролната кула, пише Reuters, позовавайки се на информация от авиокомпанията.

Останките от машината са намерени на повече от 4400 метра надморска височина, а издирването на пътниците продължава. На борда е имало 22 човека - 19 пасажера и трима души екипаж. Двама са били германци, четирима индийци, 13 непалци, а за двама все още няма информация, съобщава Вътрешното министерство на Непал.

Управителят на международното летище в Катманду, столицата, която се намира на приблизително 130 километра от инцидента, казва пред CNN, че спасителната операция е трябвало да бъде прекъсната в неделя поради неблагоприятни метеорологични условия, но е подновена в понеделник:

"Спасителните екипи са на мястото на катастрофата," споделя той, като уверява, че издирването ще продължи възможно най-дълго, въпреки че условията все още не са се стабилизирали напълно - именно те са посочвани и като причина за разбиването на самолета. "След като всички пасажери са намерени, телата им ще бъдат изпратени до Катманду."

В Непал се намират 8 от 14-те най-високи планински върха, включително Еверест. Въздушните инциденти в страната са често срещани, тъй като времето там се променя бързо и неочаквано, а пистите обикновено се намират в труднодостъпни планински райони.

През 2016 полет на Tara Air катастрофира по същия маршрут, а през март 2018 самолет на US-Bangala Airlines се разби при приземяването си в Катманду - тогава 51 от 71-те души на борда загинаха.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024