Снимка: © Булевард България

Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев са подали оставка като членове на Висшия съдебен съвет заради критиките, на които беше подложен проектът за реформа на съдебната карта. 

Димитрова и Шекерджиев са избрани от квотата на съдиите и членуваха в Съдийската колегия на ВСС. Те са автори на модел, според който половината от районните съдилища в страната щяха да бъдат закрити и превърнати в териториални отделения на съответния окръжен съд. Предложението беше прието от ВСС, но се сблъска със сериозни критики от съдии, адвокати, нотариуси, съдебни изпълнители и политици, заради риска от ограничаване на достъпа на гражданите до правосъдие. 

Преди да стане член на ВСС през 2017 г., Боряна Димитрова беше председател на Окръжен съд - Бургас. Красимир Шекерджиев беше наказателен съдия във ВКС.

"Надяваме се, че внесохме достатъчно "шум" вътре и извън системата, за да се осветят пределно ясно големите и малките проблеми на съдилищата, да бъде достатъчно добре фокусирана отговорността на властите и да не се получава изкривена интерпретация при решаването им занапред", пишат те в мотивите към оставките си, като призовават дебатът за реформата на съдебната карта да не спира "след утихване на предизборните страсти". 

Решението им да напуснат ВСС предполага, че съдиите отново ще трябва да проведат избори за нови двама членове, които да попълнят квотата до края на мандата на действащия съвет - октомври 2022 г. Съдийската колегия на ВСС се състои от 14 членове (вкл. председателите на ВКС и ВАС). Шестима от тях се избират пряко от съдиите, а други шестима - от Народното събрание. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти