Снимка: © Булевард България

Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев са подали оставка като членове на Висшия съдебен съвет заради критиките, на които беше подложен проектът за реформа на съдебната карта.

Димитрова и Шекерджиев са избрани от квотата на съдиите и членуваха в Съдийската колегия на ВСС. Те са автори на модел, според който половината от районните съдилища в страната щяха да бъдат закрити и превърнати в териториални отделения на съответния окръжен съд. Предложението беше прието от ВСС, но се сблъска със сериозни критики от съдии, адвокати, нотариуси, съдебни изпълнители и политици, заради риска от ограничаване на достъпа на гражданите до правосъдие.

Преди да стане член на ВСС през 2017 г., Боряна Димитрова беше председател на Окръжен съд - Бургас. Красимир Шекерджиев беше наказателен съдия във ВКС.

"Надяваме се, че внесохме достатъчно "шум" вътре и извън системата, за да се осветят пределно ясно големите и малките проблеми на съдилищата, да бъде достатъчно добре фокусирана отговорността на властите и да не се получава изкривена интерпретация при решаването им занапред", пишат те в мотивите към оставките си, като призовават дебатът за реформата на съдебната карта да не спира "след утихване на предизборните страсти".

Решението им да напуснат ВСС предполага, че съдиите отново ще трябва да проведат избори за нови двама членове, които да попълнят квотата до края на мандата на действащия съвет - октомври 2022 г. Съдийската колегия на ВСС се състои от 14 членове (вкл. председателите на ВКС и ВАС). Шестима от тях се избират пряко от съдиите, а други шестима - от Народното събрание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц

Форумът започна с шеги по адрес на Путин

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена