Две жертви след един тренировъчен полет, планиран много отдавна Снимка: © Министерство на отбраната

Двама пилоти са загинали при авиоинцидента край "Граф Игнатиево". Това потвърди премиерът Димитър Главчев на съвместна пресконференция със служебния министър на отбраната Атанас Запрянов.

Загиналите са офицери - пилоти. Те са идентифицирани като Петко Димитров и Венцислав Дункин.

Единият е роден през 1973 г., другият - през 1996 г.

"Те са пилоти от 12 авиационна база в Долна Митрополия. Едни от най-добрите инструктури. Изпълнявали са тези маневри многократно. Самолетът е бил технически изправен", обяви Димитър Петров, командир на ВВС. На въпрос дали ще подаде оставка, той отговори: "Загубих един от най-добрите си приятели. Смятате ли, че ми е лесно".

Командирът обясни, че това е било тренировъчен полет, планиран много отдавна и за който са се готвили месеци наред. Задачата е била изпълнявана многократно в Долна Митрополия и днес е трябвало да бъде изпълнена като генерална репетиция за планираното авиошоу утре.

Самолетът тази година е минал капитално-възстановителен ремонт и е бил приет от ВВС, експлоатиран е без проблем за учебна и тренировъчна дейност. Петров не можа да даде обяснение защо катапултът не е проработил.

"Върви следствие, не мога да коментирам нищо като причини или мотиви. Задачата е тренирана многократно, това само по себе предполага, че са били тренирани за това, което правят. Майор Димитров е един от най-добрите летци на L-39 в България, а лейтенант Дункин е млад пилот с отлични заложби, който беше една от надеждите на базата", каза той.

Военната прокуратура е започнала разследване на инцидента.

Със заповед на Запрянов 14, 15 и 16 септември 2024 г. са обявени за дни на траур в Министерството на отбраната, Българската армия и в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Учебният самолет L-39 се разби в авиобаза "Граф Игнатиево" при изпълнение на сложна маневра на пределно малка височина.

Веднага след катастрофата Запрянов отмени авиошоуто в Трета авиационна база, което трябваше да се проведе в съботния ден.

За утре там беше планирано провеждането на летателен ден по случай 20 години от приемането на България в НАТО и 35 години от приемането на самолет МиГ-29 на въоръжение в българските Военновъздушни сили.

Припомняме, че последният трагичен инцидент с военен самолет беше през юни 2021г. Тогава подполковник Валентин Терзиев загина при катастрофа на МиГ-29 при нощни учения над Черно море.

Още по темата:

Снимки от катастрофата с военен самолет Военен самолет катастрофира в Граф Игнатиево


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутатите набързо отложиха новите правила за такса смет

Вместо "замърсителят да плаща", таксата ще продължи да се определя по старите правила

15:28 - 17.09.2024