Двама руски дипломати са шпионирали българската армия и са експулсирани Снимка: © Булевард България

Двама руски дипломати са шпионирали българската армия, съобщиха от прокуратурата. Те са били експулсирани, а до Руското посолство у нас е била изпратена нота, в която пише, че двамата граждани имат 72 часа да напуснат страната, обяви Министерството на външните работи.

По-рано днес стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи Екатерина Захариева за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет. Те получавали информация от въоръжените ни сили.

След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България – за това, че две лица - чуждестранни граждани са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация, обявиха от държавното обвинение. Допълниха, че това е престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва.

„За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги“, съобщиха от прокуратурата. Не се добавя повече информация за самоличността им.

Установено е, че двамата руски граждани имат дипломатически статут. Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу двамата руски граждани е спряно, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - “деецът е лице с имунитет“.

Към момента няма официален коментар от страна на Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024