Снимка: © Getty Images

Вчера "Даунинг стрийт" съобщи, че британският премиер Борис Джонсън е изписан от болницата, в която се лекуваше от Covid-19. Министър-председателят отправи специално обръщание, в което благодари на Националната здравна служба за това, че „спаси“ живота му. Две от медицинските лица, които са били най-близо до Джонсън и чиито имена той спомена, все още не са дали официални изявления, но историите им бързо се разпространиха в британските медии и междувременно ги превърнаха в герои в техните страни.

Британският премиер даде положителна проба преди 10 дни, а впоследствие прекара и три нощи в интензивно отделение заради влошаване на здравословното му състояние. Вчера той се обърна към нацията:

"Днес (б.а. - вчера) напуснах болницата след седмица, в която NHS спаси живота ми - няма съмнение в това. Трудно ми е да намеря думи, за да опиша колко съм им длъжен. Преди това обаче искам да благодаря на всички във Великобритания за усилията и жертвите, които направихте и продължавате да правите."

Във видеото Джонсън благодари специално на две медицински лица – Джени от град Инвъркаргил в Нова Зеландия и Луис от Португалия. Той каза, че двамата са били непрестанно до леглото му „в продължение на 48 часа, когато нещата можеха да отидат и в двете посоки“.

Джени МакГий и Луис Питарма се превърнаха в герои не само във Великобритания, където живеят от доста време насам, а и в своите страни. 

Португалският президент Марсело Ребело де Соуса поздрави сънародника си за „специалното признание“, дадено му от британския министър-председател. В свое изявление офисът на държавния глава сподели: „Президентът на републиката подчертава специалното признание, дадено днес от британския премиер Борис Джонсън на португалския медик Луис Питарма за неговата работа и бдителност по време на хоспитализацията в интензивното отделение“.

Португалският вестник „Expresso“ разказа накратко историята на Луис, който е на 29 години и е роден в град Авейро. Преместил се е в Обединеното кралство през 2014 и е започнал работа в болницата в Лутън. След това работи в Университетската болница в Дънстейбъл, а после се мести в „Сейнт Томас“. Миналата година става едно от висшите медицински лица в отделението за медицински сестри.

Според данни на властите във Великобритания от юли 2019, около 13,1% от работниците в Националната здравна служба не са родени в Обединеното кралство. Сред тях има хора от 200 различни националности. Около 5,5% от служителите са от страни от Европейския съюз.

Не такъв е случаят с новозеландката Джени МакГий, която е родена в южния град Инвъркаргил, но от известно време работи в Лондон, пише „Herald“.

35-годишната медицинска сестра е била „шокирана“ от изявлението на Борис Джонсън, споделя брат ѝ Роб пред новозеландското издание. Той казва още, че той и родителите му са били изненадани от вниманието на международната общност, което се насочило към тях. Допълни и, че са успели са да проведат няколко разговора с Джени по време на кратките ѝ почивки между смените в „Сейнт Томас“.

„Всички ние сме много горди с Джен не само заради подкрепата, която оказа на Борис, но и заради това, което прави, помагайки на хората всеки ден“, каза Роб МакГий.

„Шокирана е от признанието на Борис, но е и наистина удовлетворена да види признанието на обществото за работата, която Националната здравна служба върши – това я направи наистина горда“, споделя той.

Междувременно стана ясно, че по съвет на медицинския екип, премиерът Джонсън няма да се завърне на работа веднага. 

"Когато слънцето пече, а децата са вкъщи. Когато светът изглежда по-красив от всякога и излизането навън е толкова изкушаващо, мога само да си представя колко ви е било трудно да следвате правилата за социално дистанциране. Благодаря ви, защото милиони хора в тази държава правят това, което е редно", каза Джонсън и допълни, че макар битката срещу Covid-19 далеч да не е приключила, Великобритания бележи прогрес благодарение на хората, които остават по домовете си и по този начин предпазват Националната здравна служба от пренатоварване. 
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат

"Към себе си" от бъдещия премиер на България

"Светлите примери" на следващия министър-председател

Несъбраните такси от хазарт са около 700 млн. лв., а само 5% са върнати по съдебен път

Асен Василев уличи ДКХ в "активни действия, които са позволили тези пари да не бъдат търсени и да не бъдат събрани"