Двамата медици, похвалени от Борис Джонсън, се превърнаха в герои Снимка: © Getty Images

Вчера "Даунинг стрийт" съобщи, че британският премиер Борис Джонсън е изписан от болницата, в която се лекуваше от Covid-19. Министър-председателят отправи специално обръщание, в което благодари на Националната здравна служба за това, че „спаси“ живота му. Две от медицинските лица, които са били най-близо до Джонсън и чиито имена той спомена, все още не са дали официални изявления, но историите им бързо се разпространиха в британските медии и междувременно ги превърнаха в герои в техните страни.

Британският премиер даде положителна проба преди 10 дни, а впоследствие прекара и три нощи в интензивно отделение заради влошаване на здравословното му състояние. Вчера той се обърна към нацията:

"Днес (б.а. - вчера) напуснах болницата след седмица, в която NHS спаси живота ми - няма съмнение в това. Трудно ми е да намеря думи, за да опиша колко съм им длъжен. Преди това обаче искам да благодаря на всички във Великобритания за усилията и жертвите, които направихте и продължавате да правите."

Във видеото Джонсън благодари специално на две медицински лица – Джени от град Инвъркаргил в Нова Зеландия и Луис от Португалия. Той каза, че двамата са били непрестанно до леглото му „в продължение на 48 часа, когато нещата можеха да отидат и в двете посоки“.

Джени МакГий и Луис Питарма се превърнаха в герои не само във Великобритания, където живеят от доста време насам, а и в своите страни.

Португалският президент Марсело Ребело де Соуса поздрави сънародника си за „специалното признание“, дадено му от британския министър-председател. В свое изявление офисът на държавния глава сподели: „Президентът на републиката подчертава специалното признание, дадено днес от британския премиер Борис Джонсън на португалския медик Луис Питарма за неговата работа и бдителност по време на хоспитализацията в интензивното отделение“.

Португалският вестник „Expresso“ разказа накратко историята на Луис, който е на 29 години и е роден в град Авейро. Преместил се е в Обединеното кралство през 2014 и е започнал работа в болницата в Лутън. След това работи в Университетската болница в Дънстейбъл, а после се мести в „Сейнт Томас“. Миналата година става едно от висшите медицински лица в отделението за медицински сестри.

Според данни на властите във Великобритания от юли 2019, около 13,1% от работниците в Националната здравна служба не са родени в Обединеното кралство. Сред тях има хора от 200 различни националности. Около 5,5% от служителите са от страни от Европейския съюз.

Не такъв е случаят с новозеландката Джени МакГий, която е родена в южния град Инвъркаргил, но от известно време работи в Лондон, пише „Herald“.

35-годишната медицинска сестра е била „шокирана“ от изявлението на Борис Джонсън, споделя брат ѝ Роб пред новозеландското издание. Той казва още, че той и родителите му са били изненадани от вниманието на международната общност, което се насочило към тях. Допълни и, че са успели са да проведат няколко разговора с Джени по време на кратките ѝ почивки между смените в „Сейнт Томас“.

„Всички ние сме много горди с Джен не само заради подкрепата, която оказа на Борис, но и заради това, което прави, помагайки на хората всеки ден“, каза Роб МакГий.

„Шокирана е от признанието на Борис, но е и наистина удовлетворена да види признанието на обществото за работата, която Националната здравна служба върши – това я направи наистина горда“, споделя той.

Междувременно стана ясно, че по съвет на медицинския екип, премиерът Джонсън няма да се завърне на работа веднага.

"Когато слънцето пече, а децата са вкъщи. Когато светът изглежда по-красив от всякога и излизането навън е толкова изкушаващо, мога само да си представя колко ви е било трудно да следвате правилата за социално дистанциране. Благодаря ви, защото милиони хора в тази държава правят това, което е редно", каза Джонсън и допълни, че макар битката срещу Covid-19 далеч да не е приключила, Великобритания бележи прогрес благодарение на хората, които остават по домовете си и по този начин предпазват Националната здравна служба от пренатоварване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024