Двамата папи Франциск и Бенедикт XVI се ваксинираха срещу Covid Снимка: © Getty Images

84-годишният папа Франциск и неговият предшественик Бенедикт XVI (93 г.) вече са получили първата доза от ваксината срещу Covid-19, съобщава говорителят на Ватикана.

Ръководителят на Католическата църква папа Франциск е ваксиниран още в сряда, а Бенедикт XVI е имунизиран в четвъртък сутрин.

"Мога да потвърдя, че като част от ваксинационната програма на държавата Ватикана, от днес първите дози от ваксините вече са приложени на папа Франциск и на Почетния папа", казва Матео Бруни, директор на пресслужбата на Светия престол.

В интервю за телевизия Tg5 в събота папа Франциск посочи, че планира да се ваксинира още тази седмица. Той определи имунизирането на хората като етичен акт, защото липсата на защита срещу пандемията застрашава не само живота и здравето на отделните хора, но и това на останалите членове от обществото.

"Не разбирам защо някои хора казват, че тази ваксина може да е опасна. Ако лекарите ни я представят като нещо добро, което не създава специални опасности, защо да не я приемем?", каза още той.

Ватикана се подготви за началото на имунизационна кампания още около Нова година, като също закупи хладилник, който поддържа ултраниски температури за първата избрана от тях ваксина - тази на Pfizer / BioNTech.


"Двамата папи": дебат за вярата, пицата и обувките на светия отец

Йоан Павел II: Папата, който промени света


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024