Снимка: © Getty Images

В неделя Специализираната прокуратура и ГДБОП обявиха, че са задържали престъпна група от шестима души, извършвала мащабни финансови измами. Държавното обвинение не обяви имената на обвиняемите, но по-късно стана ясно, че двама от тях са организатори на известното дружество „Глобал Маркетс“ – инвестиционен посредник, залъгвал клиентите си още от 2008 г. 

Вестник „Капитал“ разкрива имената на двама от задържаните за измама и пране на пари – Йордан Моллов и Кирил Джабаров. Това са собствениците на „Глобал Маркетс“, чийто лиценз беше отнет от Комисията за финансов надзор преди седем години.

Тогава КФН обяви, че дружеството е правило системни нарушения като неправомерни действия с активи на клиенти, включително използване на техни парични средства при сключване на сделки и др. КФН информира всички надзорни органи в ЕС за отнетия лиценз.

Схемата на „Глобал Маркетс“ обаче се разрасна чрез „клонинги“ – новосъздадени компании, предлагащи нерегламентирано финансови услуги. Те продължиха да работят без лиценз, по-късно се преименуваха на „Интерактив брокеридж“ и „Интерактив Кампъни“, продължавайки да привличат и мамят клиенти. В средата на 2014 г. нашумяха и с обвинение, че са създали банкова паника покрай затварянето на КТБ.

От прокуратурата обявиха, че задържаните измамници били „харизматични и интелигентни“. Дейността им започнала от 2017 г., като измамили над 200 души. Представяли се за брокери, сключвали договори с всеки отделен клиент и ги заблуждавали да купуват акции, които ще им донесат „двойна или тройна печалба“. Една от „жертвите“ им загубила над 1 млн. лева. Измамите били извършени чрез 49 фирми, а само един от задържаните бил с „чисто досие“.

„Глобал Маркетс“ и мрежата ѝ работят като кол-център, в който младежи получават списъци с телефонни номера и звънят на клиенти, предлагайки им атрактивни оферти за борсови печалби. Работят от 2008 г. чрез агресивен телефонен маркетинг.

Фирмата е създадена от чеха Павел Кочалка, пише „Капитал“. В началото той държи 95% от дружеството, а 5 на сто е за Владимир Цолов, който също има чешко гражданство. Съуправител в началото е Чавдар Драгиев - бивш член на Държавната комисия по ценните книжа, която е предшественик на КФН. Моллов също е част от „Глобал Маркетс“ от самото начало. Той и партньорите му влизат с малък дял, а от 2011 г. придобиват пълен контрол.

Прокуратурата е предприела действия срещу измамниците, след като сайтът "Бюро за разследващи репортажи и данни" (Bird.bg), публикува статия „Тефтерът на парламентарния сътрудник Моллов“. Показани са негови бележки от 2019, когато е парламентарен сътрудник на депутата от БСП Валентин Ламбев. В записките се виждат доказателства за подкупи на длъжностни лица, търговия с влияние, бизнес срещи с руски политици и дипломати, и др.

В отделна публикация в сайта са показани страници, на които се вижда, че явно Моллов е следял отблизо разследванията срещу мрежата от фирми на „Глобал Маркетс“ и е получавал информация за разпити, провеждани от ГДБОП.

Официалното обяснение от прокуратурата по въпроса защо акцията е извършена чак сега, след като мрежата „работи от 2017“, е възможността да бъдат събрани „достатъчно доказателства“, за да бъде разбита цялата група, а не да се задържат само подставени лица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба