Двамата собственици на фалшивата брокерска мрежа "Глобал Маркетс" са сред задържаните за финансови измами Снимка: © Getty Images

В неделя Специализираната прокуратура и ГДБОП обявиха, че са задържали престъпна група от шестима души, извършвала мащабни финансови измами. Държавното обвинение не обяви имената на обвиняемите, но по-късно стана ясно, че двама от тях са организатори на известното дружество „Глобал Маркетс“ – инвестиционен посредник, залъгвал клиентите си още от 2008 г.

Вестник „Капитал“ разкрива имената на двама от задържаните за измама и пране на пари – Йордан Моллов и Кирил Джабаров. Това са собствениците на „Глобал Маркетс“, чийто лиценз беше отнет от Комисията за финансов надзор преди седем години.

Тогава КФН обяви, че дружеството е правило системни нарушения като неправомерни действия с активи на клиенти, включително използване на техни парични средства при сключване на сделки и др. КФН информира всички надзорни органи в ЕС за отнетия лиценз.

Схемата на „Глобал Маркетс“ обаче се разрасна чрез „клонинги“ – новосъздадени компании, предлагащи нерегламентирано финансови услуги. Те продължиха да работят без лиценз, по-късно се преименуваха на „Интерактив брокеридж“ и „Интерактив Кампъни“, продължавайки да привличат и мамят клиенти. В средата на 2014 г. нашумяха и с обвинение, че са създали банкова паника покрай затварянето на КТБ.

От прокуратурата обявиха, че задържаните измамници били „харизматични и интелигентни“. Дейността им започнала от 2017 г., като измамили над 200 души. Представяли се за брокери, сключвали договори с всеки отделен клиент и ги заблуждавали да купуват акции, които ще им донесат „двойна или тройна печалба“. Една от „жертвите“ им загубила над 1 млн. лева. Измамите били извършени чрез 49 фирми, а само един от задържаните бил с „чисто досие“.

„Глобал Маркетс“ и мрежата ѝ работят като кол-център, в който младежи получават списъци с телефонни номера и звънят на клиенти, предлагайки им атрактивни оферти за борсови печалби. Работят от 2008 г. чрез агресивен телефонен маркетинг.

Фирмата е създадена от чеха Павел Кочалка, пише „Капитал“. В началото той държи 95% от дружеството, а 5 на сто е за Владимир Цолов, който също има чешко гражданство. Съуправител в началото е Чавдар Драгиев - бивш член на Държавната комисия по ценните книжа, която е предшественик на КФН. Моллов също е част от „Глобал Маркетс“ от самото начало. Той и партньорите му влизат с малък дял, а от 2011 г. придобиват пълен контрол.

Прокуратурата е предприела действия срещу измамниците, след като сайтът "Бюро за разследващи репортажи и данни" (Bird.bg), публикува статия „Тефтерът на парламентарния сътрудник Моллов“. Показани са негови бележки от 2019, когато е парламентарен сътрудник на депутата от БСП Валентин Ламбев. В записките се виждат доказателства за подкупи на длъжностни лица, търговия с влияние, бизнес срещи с руски политици и дипломати, и др.

В отделна публикация в сайта са показани страници, на които се вижда, че явно Моллов е следял отблизо разследванията срещу мрежата от фирми на „Глобал Маркетс“ и е получавал информация за разпити, провеждани от ГДБОП.

Официалното обяснение от прокуратурата по въпроса защо акцията е извършена чак сега, след като мрежата „работи от 2017“, е възможността да бъдат събрани „достатъчно доказателства“, за да бъде разбита цялата група, а не да се задържат само подставени лица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024