Снимка: © Булевард България

Специализираната прокуратура и ГДБОП са задържали шестима души като част от престъпна група за мащабни финансови измами.

Според държавното обвинение – те са „харизматични и интелигентни“ хора, които заблуждавали „жертвите си“, че след като купят голямо количество акции, книжата бързо ще станат ликвидни и ще им донесат двойна или тройна печалба. Организирали са схеми тип "пирамиди".

Измамени са били над 200 души, обявиха от прокуратурата на брифинг в неделя. Сред тях има човек, който е загубил над 1 милион лева.

Престъпната група е задържана в петък. Тя е извършвала финансови измами и пране на пари, действала е от 2017 при „изключителна конспиративност“. Членовете на групата сключвали отделни договори с клиентите си, представяйки се за брокери.

Прокуратурата не даде много подробности за задържаните и „жертвите“ им. Ясно е само, че измамите са извършени чрез 49 фирми. Сред пострадалите има и чужденци. Само един от задържаните е осъждан, другите са с „чисти досиета“.

„При обиските и претърсванията в офисите на задържаните беше открита техника за заглушаване на мобилните комуникации, както и всевъзможни документи и журналистически карти, за които предстои да разберем дали са истински“, съобщиха от ГДБОП.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"