Защо двете най-големи телевизии в Дания записаха общ клип срещу Meta Снимка: © Linkedin.com/company/tv-2

Обща кампания срещу фалшивите новини в социалните мрежи подеха двете най-големи телевизии в Дания - въпреки че иначе са конкуренти на медийния пазар. Този път TV 2 и DR застават рамо до рамо зад обща кауза.

Най-известните лица от двата канала снимаха видео, което се надяват да стигне не само до зрителите им, но и до Meta - компанията собственик на Фейсбук. Според журналистите социалната мрежа позволява да бъде уронвано публичното доверие в медиите.

"Призоваваме ви да поемете отговорност за вашата платформа. Затова публикуваме видео във формат, който може да достигне до по-широка аудитория, включително международна. Фалшивото съдържание, измамите, експлоатация не са проблем само на Дания. Те са проблем за целия свят, щом хората започнат да се чудят на кого да вярват. Затова, скъпа Мета, твоите платформи са твоя отговорност", призовават в клипа популярни водещи.

До тази стъпка се стига, след като от двете медии многократно са се опитвали да се свържат с компанията на Марк Зукърбърг, но без успех.

Преди да публикуват видеото, пишат и отворено писмо до Meta, но не получават никакъв отговор.

"Опитахме се да Ви се обадим и да Ви пишем, но Вие нямате телефон или e-mail. Затова решихме да се обърнем към Вас по този начин," казва един от участниците в клипа.

Останалите участници в клипа също имат конкретни послания - причината е, че като популярни лица са ставали лично жертва на фалшификации, които се разпространяват във Фейсбук. Затова декларират, че никой от тях не е използвал таблетки за отслабване, не е инвестирал в криптовалута, а един от водещите се налага да декларира дори,… че все още е жив.

В България също имаше случаи на фалшиви новини - дори със звук и картина, генерирани с изкуствен интелект и използващи лицата на популярни хора от екрана. Миналата година няколко водещи от БНТ станаха жертва на подобни акции.

Миналия месец Европейската комисия започна официална процедура срещу Meta по силата на Закона за цифровите услуги (DSA) заради опасенията, че компанията собственик на Facebook и Instagram не прави достатъчно, за да се противопостави на руската дезинформация преди изборите за ЕС през юни.

Съгласно новите правила по DSA големите платформи като Facebook, Instagram и TikTok трябва да предприемат повече действия за справяне с незаконното съдържание и рисковете за обществената сигурност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024