Защо двете най-големи телевизии в Дания записаха общ клип срещу Meta Снимка: © Linkedin.com/company/tv-2

Обща кампания срещу фалшивите новини в социалните мрежи подеха двете най-големи телевизии в Дания - въпреки че иначе са конкуренти на медийния пазар. Този път TV 2 и DR застават рамо до рамо зад обща кауза.

Най-известните лица от двата канала снимаха видео, което се надяват да стигне не само до зрителите им, но и до Meta - компанията собственик на Фейсбук. Според журналистите социалната мрежа позволява да бъде уронвано публичното доверие в медиите.

"Призоваваме ви да поемете отговорност за вашата платформа. Затова публикуваме видео във формат, който може да достигне до по-широка аудитория, включително международна. Фалшивото съдържание, измамите, експлоатация не са проблем само на Дания. Те са проблем за целия свят, щом хората започнат да се чудят на кого да вярват. Затова, скъпа Мета, твоите платформи са твоя отговорност", призовават в клипа популярни водещи.

До тази стъпка се стига, след като от двете медии многократно са се опитвали да се свържат с компанията на Марк Зукърбърг, но без успех.

Преди да публикуват видеото, пишат и отворено писмо до Meta, но не получават никакъв отговор.

"Опитахме се да Ви се обадим и да Ви пишем, но Вие нямате телефон или e-mail. Затова решихме да се обърнем към Вас по този начин," казва един от участниците в клипа.

Останалите участници в клипа също имат конкретни послания - причината е, че като популярни лица са ставали лично жертва на фалшификации, които се разпространяват във Фейсбук. Затова декларират, че никой от тях не е използвал таблетки за отслабване, не е инвестирал в криптовалута, а един от водещите се налага да декларира дори,… че все още е жив.

В България също имаше случаи на фалшиви новини - дори със звук и картина, генерирани с изкуствен интелект и използващи лицата на популярни хора от екрана. Миналата година няколко водещи от БНТ станаха жертва на подобни акции.

Миналия месец Европейската комисия започна официална процедура срещу Meta по силата на Закона за цифровите услуги (DSA) заради опасенията, че компанията собственик на Facebook и Instagram не прави достатъчно, за да се противопостави на руската дезинформация преди изборите за ЕС през юни.

Съгласно новите правила по DSA големите платформи като Facebook, Instagram и TikTok трябва да предприемат повече действия за справяне с незаконното съдържание и рисковете за обществената сигурност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024