Швеция стана 32-рия член на НАТО след 200 години неутралитет (Обновена) Снимка: © Screenshot

След 200 години военен неутралитет и две години дипломатически усилия Швеция официално става 32-рата държава членка на НАТО.

Maлко след като Държавният департамент на САЩ публикува протокола за присъединяване, се състоя и официалната церемония по предаване на документите, в която участваха шведският премиер Улф Кристершон и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

"Добрите неща идва при онези, които чакат достатъчно", бяха първите думи на Блинкън по време на церемонията във Вашингтон.

"Някои се съмняваха, че ще стигнем дотук, но не и ние. Днес укрепваме щита срещу агресията и осигуряваме защита на още повече хора," допълни той.

Шведският премиер от своя страна обеща страната да бъде водена от принципите на единството и солидарността като част от НАТО.

"Ние сме скромни, но в същото време горди," каза Кристершон на английски, а в края на обръщението си говори и на шведски.

По-късно премиерът на Швеция заедно с първата дама на САЩ Джил Байдън ще наблюдават годишното обръщение на президента Джо Байдън "За състоянието на съюза", в което една от основните теми се окачва да бъде именно членството на Швеция в НАТО.

Швеция не е водила военни действия от началото на 19 век, но след руската инвазия в Украйна преди две години заедно с Финландия поиска да се присъедини към военния съюз.

Сред оправданията на Кремъл за войната, която започна, беше и разширяването на Алианса към нейните граници. Благодарение на решението си да нападне Украйна, Владимир Путин получи още 1300 км граница с НАТО - с Финландия.

Страната беше приета още през април 2023, докато Швеция трябваше да преодолее несъгласието първо на Турция, а после и на Унгария.

В края на януари Турция, която имаше претенции към Швеция, ратифицира споразумението за присъединяване на скандинавската страна.

На 26 февруари след дълго протакане и парламентът на Унгария официално одобри членството на Швеция в НАТО.

Още в понеделник се очаква флагът на Швеция да бъде издигнат пред щабквартирата на НАТО в Брюксел. Членството на страната обаче не е само символично - очаква се тя да е свързващото звено между САЩ и Прибалтика. На практика цялата брегова линия на Балтийско море (без Русия и нейния ексклав Калининград) стават територия на НАТО, което означава, че при евентуално нападение държавите от региона, те биха могли да се защитят по-ефективно.

Освен това Швеция разполага със съвременни военно-въздушни сили, като самата страна е и производител. Разполага ѝ със собствени подводници, които също могат да са в помощ на Алианса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024