Две обвинения и 50 000 лв. гаранция за Владимир Каролев Снимка: © https://www.facebook.com/elevenbg

Икономистът Владимир Каролев е подведен под наказателна отговорност за нарушаване на карантината в условията на епидемията от Covid-19 и за "заблуждаващи публикации в социалните мрежи". Това се твърдят БНТ и Нова ТВ, които цитират свои източници. Според информацията на двете национални телевизии, Каролев е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 50 000 лв.

Първото обвинение съвпада с информацията, която Софийската районна прокуратура разпространи по-рано в сряда за това, че Каролев не е спазил заповедта на здравния министър да не се пътува извън областни градове освен при неотложна причина.

От прокуратурата съобщиха, че "в хода на разследването е установено, че лицето собственоръчно е подписало декларация, с която се командирова в хотелски комплекс, находящ се в гр. Разлог, с „цел консервиране на хотела и комплекса, осигуряване на охрана, помощ на служителите“.

Владимир Каролев е съсобственик на хотела "Три планини" в Разлог. Прокуратурата обаче е установила, че "хотелският комплекс има действащ управител, което изключва хипотезата за неотложност на пътуването, предприето от лицето".

"Видно от публикации в социалната мрежа, същото е нарушило собственоръчно декларираните обстоятелства, напуснало е хотелският комплекс и демонстративно е проявило незачитане на установените правила и мерки, издадени против разпространението на заразна болест. Деянието е извършено, въпреки че лицето с подписаната от него декларация е било запознато, че носи наказателна отговорност по чл. 355, ал. 2 от НК за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространението на заразна болест", се казва в информацията на СРП.

Самият Владимир Каролев описа причините за задържането и обвиненията си, след като беше освободен в сряда вечер.

В съобщението си прокуратурата изрично обръщаше внимание, че Владимир Каролев е "публична личност и бивш столичен общински съветник", и като такъв "следва да бъде отговорен не само към близките си, но и към обществото, давайки пример за спазване на предписанията и препоръките на здравните власти".

От столичното обвинение определят като "още по-укоримо" това, че Каролев сам описваше в публичния си профил във Facebook начина, по който е напуснал София, "грубо пренебрегвайки установените правила за предотвратяване разпространението на Covid-19".

"Софийска районна прокуратура декларира готовността си да реагира и занапред на всеки станал ѝ известен случай на извършено престъпление от общ характер, в това число и на зачестилите в последните дни деяния, свързани с безотговорното отношение и явното нежелание на отделни граждани да спазват въведените в страната ограничения и мерки, в условията на извънредното положение, в което страната се намира", се казва още в съобщението.

Според последните поправки в Наказателния кодекс:

Чл. 355. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 23 от 2020 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 2020 г., в сила от 24.03.2020 г. до отмяна на извънредното положение) Който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.

Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Колата на основен свидетел срещу "Осемте джуджета" е открадната

Кражбата се е случила дни след като той е свидетелствал по дело срещу Борислав Сарафов

13:32 - 21.02.2024
Европейски дневници

Европейският съюз прие 13-ия пакет санкции срещу Русия

Очаква се те да влязат в сила навръх навършването на две години от началото на пълномащабната руска война в Украйна.

13:07 - 21.02.2024
Кино и сериали

True Detective заслужаваше много повече от този финал

Най-доброто, което можете да направите след финала на "True Detective: Night Country", е да си пуснете първия сезон на сериала с Матю Макконъхи и Уди Харелсън

12:11 - 21.02.2024
Важно днес

"Пирогов" и министерството в спор - какво пише в доклад на финансовата инспекция

Болницата твърди, че не са открити нарушения. МЗ - че не е виждала доклада, който поиска

12:01 - 21.02.2024
Важно днес

Българските БТР-и, които "тръгваха за Украйна", са още в София

Външна фирма организира транспорта на 100-те стари БТР-а и затова се бави

11:04 - 21.02.2024
Текстове от партньори

Как програмата „Ти и Lidl за нашето утре“ помага на различни общности у нас

В рамките на шестте издания компанията е финансирала 155 граждански идеи в 66 градове и села в цялата страна

10:22 - 21.02.2024
Важно днес

Христо Грозев ще разследва смъртта на Навални

И други политически затворници са уязвими, предупреждава журналистът пред "Медуза"

09:52 - 21.02.2024
Важно днес

Днес ВСС ще изслуша апелативния прокурор на София по случая с изнудваните гръцки бизнесмени

ВСС ще изслуша днес по негова молба и Ясен Тодоров – следовател в Националната следствена служба.

08:07 - 21.02.2024