Снимка: © https://www.facebook.com/elevenbg

Икономистът Владимир Каролев е подведен под наказателна отговорност за нарушаване на карантината в условията на епидемията от Covid-19 и за "заблуждаващи публикации в социалните мрежи". Това се твърдят БНТ и Нова ТВ, които цитират свои източници. Според информацията на двете национални телевизии, Каролев е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 50 000 лв.

Първото обвинение съвпада с информацията, която Софийската районна прокуратура разпространи по-рано в сряда за това, че Каролев не е спазил заповедта на здравния министър да не се пътува извън областни градове освен при неотложна причина. 

От прокуратурата съобщиха, че "в хода на разследването е установено, че лицето собственоръчно е подписало декларация, с която се командирова в хотелски комплекс, находящ се в гр. Разлог, с „цел консервиране на хотела и комплекса, осигуряване на охрана, помощ на служителите“.

Владимир Каролев е съсобственик на хотела "Три планини" в Разлог. Прокуратурата обаче е установила, че "хотелският комплекс има действащ управител, което изключва хипотезата за неотложност на пътуването, предприето от лицето". 

"Видно от публикации в социалната мрежа, същото е нарушило собственоръчно декларираните обстоятелства, напуснало е хотелският комплекс и демонстративно е проявило незачитане на установените правила и мерки, издадени против разпространението на заразна болест. Деянието е извършено, въпреки че лицето с подписаната от него декларация е било запознато, че носи наказателна отговорност по чл. 355, ал. 2 от НК за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространението на заразна болест", се казва в информацията на СРП. 

Самият Владимир Каролев описа причините за задържането и обвиненията си, след като беше освободен в сряда вечер. 

В съобщението си прокуратурата изрично обръщаше внимание, че Владимир Каролев е "публична личност и бивш столичен общински съветник", и като такъв "следва да бъде отговорен не само към близките си, но и към обществото, давайки пример за спазване на предписанията и препоръките на здравните власти". 

От столичното обвинение определят като "още по-укоримо" това, че Каролев сам описваше в публичния си профил във Facebook начина, по който е напуснал София, "грубо пренебрегвайки установените правила за предотвратяване разпространението на Covid-19". 

"Софийска районна прокуратура декларира готовността си да реагира и занапред на всеки станал ѝ известен случай на извършено престъпление от общ характер, в това число и на зачестилите в последните дни деяния, свързани с безотговорното отношение и явното нежелание на отделни граждани да спазват въведените в страната ограничения и мерки, в условията на извънредното положение, в което страната се намира", се казва още в съобщението. 

Според последните поправки в Наказателния кодекс: 

Чл. 355. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 23 от 2020 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 2020 г., в сила от 24.03.2020 г. до отмяна на извънредното положение) Който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.

Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сделката за ЧЕЗ най-после приключи: "Еврохолд" е новият собственик

"Най-голямата сделка в енергийния сектор на България за последните 17 години"

Минеков получил покана да остане министър на културата, но "засега" отказал

Той не отказа да коментира дали би променил решението си

"Пирогов" остана без PR след поредно уволнение в болницата

Журналистката Гергана Венкова е освободена от позицията

Шефът на пресцентъра на служебния кабинет Соня Момчилова става член на СЕМ

Президентът Румен Радев попълни освободения пост след оставката на Ива Димитрова

Бойко Рашков поиска Борислав Сарафов (НСлС) да разследва Иван Гешев

Ако Следствието откаже да разследва Гешев, Рашков ще обжалва отказа пред... Гешев

Българите на Олимпиадата: Плувецът Любомир Епитропов е на 1/2-финал с национален рекорд

Ивайло Иванов отпадна в турнира по джудо, сестри Стоеви си тръгват с победа