Снимка: © Getty Images

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че в София има две положителни проби за коронавирус. 66-годишна жена и 74-годишен мъж са настанени в УМБАЛСМ "Пирогов". Двамата са семейство, като по непотвърдена информация синът им работи на стоков базар "Илиянци". (Бел. р.) Впоследствие се разбра, че местоработата на мъжа е ЖП гара "Илиянци".

Мъжът е постъпил ден преди жената. Той е приет в "Пирогов" с обострено дихателно състояние. Пациентът е с предишно белодробно страдание. Жена му днес е постила болницата за свиждане със съпруга си, но е припаднала по време на визитата. Веднага е интубирана в Шокова зала. И на двамата тестовете за коронавирус са направени днес след инцидента с жената. Семейството е от село "Василовци" на 15 км. от Лом. 

Няма данни пациентите да са пътували в чужбина. Жената все още е в много тежко състояние. 

С тези две положителни проби, случаите на заразени с коронавирус у нас стават 6. Взети са проби от лекарите в болницата. 

Болните трябва да бъдат изолирани, като предстои да се вземат мерки за реорганизацията на "Пирогов" в оглед на епидемията. Контактните лица с двамата болни са 89 души. Започва процедура по изследването им и поставянето им под карантина. 

Вътрешното отделение на лечебното заведение вече е изолирано, съобщиха тази вечер от Министерство на здравеопазването. 

Министър-председателят Бойко Борисов свика в сряда сутринта в 9.00 ч извънредно заседание на Съвета по сигурността във връзка с разпространението на COVID-19. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети