Две страни отказаха да пратят спортисти на Олимпиадата Снимка: © Getty Images

Канада и Австралия няма да изпращат спортисти на олимпийските игри в Токио, ако те се проведат през юли и август тази година. Причината е пандемията от коронавируса, обявиха олимпийските комитети на двете страни в отделни изявления.

Те искат Игрите да бъдат отложени за 2021 г., а това още не се е случило. Към момента планираното начало е 24 юли 2020 г., макар бъдещето на Олимпиадата все още да не е напълно ясно. В неделя президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви, че в рамките на четири седмици той и бордът на организацията трябва да вземат решение какво ще се случи с олимпийските игри.

Олимпийският и параолимпийският комитет на Канада обявиха, че са взели „трудното решение“ да се откажат от Токио 2020, след като са се консултирали със спортистите и с правителството на страната.

Следващата стъпка е била „спешно обаждане“ към МОК, Международния параолимпийски комитет и Световната здравна организация. Искането на канадците е било Игрите да бъдат отложени с година, съобщиха CNN и BBC.

„Ние осъзнаваме зародената сложност около отлагането, но нищо не е по-важно от здравето и сигурността на нашите спортисти, както и на хората по света“, пише в изявлението. Малко по-късно олимпийският комитет на Канада публикува съобщение и в Twitter: „Отложи днес. Завладей утре“.

В Австралия са притеснени за здравето на спортистите

Изпълнителният борд на Австралийския олимпийски комитет също призова за отлагане на Олимпиадата. Членовете на организацията са провели спешен телефонен разговор в понеделник сутринта и единодушно са се съгласили, че австралийските спортисти няма да бъдат изпратени в Токио в настоящата ситуация, предават The Guardian и CNN.

Австралия може да пропусне олимпийските игри за първи път в историята си, ако началната дата остане 24 юли.

„Отлагането остава трудно. Тяхното решение ще дойде до месец“, съобщи изпълнителният директор на Австралийския олимпийски комитет Мат Керъл.

„Не е лесно да преместиш най-голямото спортно събитие в света, което включва толкова много спортове, атлети, световни медии, спонсори. Спортистите отчаяно искат да присъстват на Игрите... но също така мислят и за собственото си здраве. Трябва да им дадем тази сигурност и точно това направихме“.

„Ясно е, че Игрите не могат да се проведат през юли“, каза Иън Честърман – отговарящият за австралийската мисия в Токио. „Нашите спортисти бяха невероятни със своето позитивно отношение към тренировките и подготовката, но стресът и несигурността се оказаха прекалено предизвикателни за тях“.

Още напрежение върху организаторите

Президентът на Международната федерация по лека атлетика Себастиан Коу също се обърна с молба към президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах за отлагане на Олимпиадата.

„Проведох конференция с представители на националните федерации, на която обсъдихме ситуацията. Поради факта, че САЩ претърпяха много щети от разпространението на коронавируса, стигнахме до единодушно мнение, че провеждането на олимпийските игри в планираните дати е невъзможно поради неспазване на принципа на лоялната конкуренция", каза Коу, цитиран от канадския CBC.

Според него най-важна е организацията на тренировъчния процес, която е била нарушена от почти всички спортисти по света заради предприетите мерки срещу коронавируса на отделните държави. Освен това Коу смята, че ускорената подготовка, която предстои за атлетите, ако Олимпиадата се проведе през юли, ще предизвика много контузии.

Международната федерация по лека атлетика е първата световна централа, която призова МОК да отложи олимпийските игри. Преди това същото поискаха националните олимпийски комитети на Бразилия, Колумбия, Словения, Хърватия и Норвегия, както и федерациите по лека атлетика на САЩ и Испания.

Междувременно деветкратният олимпийски шампион в атлетиката Карл Люис призова Игрите да се отложат до 2022 г., а атлетическият сезон да се отмени.

„Можем да ги преместим след две години и да имаме Зимни и Летни олимпийски игри в една година“, каза той.

Япония допусна отлагане, МОК също вече върви в тази посока

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах каза, че до четири седмици ще бъде взето решение за бъдещето на Игрите в Токио. Цялостното отменяне на Олимпиадата „изобщо не е вдневния ни ред“, съобщи той пред членовете на борда на организацията.

"МОК ще проведе подробни дискусии, които ще включват възможност за преместване от датата 24 юли поради глобалната пандемия на коронавирус. Пълното отменяне на Игрите няма да реши проблеми или да помогне на някого. Следователно отмяната не е на дневен ред", пише в изявлението на МОК.

Олимпиадата никога не е отлагана или отменяна в мирно време. Единственият случай, когато не се е провела, е през 1940 г. заради Втората световна война.

"От една страна, в Япония ситуацията с коронавируса се подобрява. Това укрепва нашата увереност, че домакините на състезанията, с помощта на някои ограничения, ще могат да организират олимпийски игри с грижа за здравето на участниците. Но, от друга страна, наблюдаваме рязко увеличаване на броя нови случаи със заразени в различни страни на всички континенти", каза Бах.

Японският премиер Шиндзо Абе обаче каза днес за пръв път, че олимпийските игри в Токио ще трябва да бъдат отложени, ако не могат да бъдат организирани пълноценно заради пандемията от коронавирус, пише Ройтерс.

"Ако се окаже трудно, може да не ни остане друга възможност, освен да отложим игрите", каза той пред парламента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024
Живот

"Животът няма аутокорект" - Платформата „Как се пише?“ с нова образователна кампания

Сайтът „Как се пише?“ е най-популярният онлайн справочник за правописа, пунктуацията и граматичните правила в българския език.

19:42 - 27.03.2024