Икономическото забавяне на Китай разтревожи световните лидери и инвеститори. За пръв път от десетилетия втората икономика в света се превръща в проблем сама по себе си.

Индексът Hang Seng (HSI) падна с повече от 20% от скорошния си връх през януари. Китайският юан отбеляза 16-годишно дъно и това накара централната банка да наложи историческа защита на валутата като определи много по-висок курс спрямо долара от прогнозната пазарна стойност.

Причината за бедите на китайската икономика е, че след бързия ръст след премахването на ограниченията заради COVID-19 бизнес активността се забавя.

Потребителските цени падат, кризата с недвижимите имоти се задълбочава, а износът намалява. Безработицата сред младежите се влоши дотолкова, че правителства дори спря да публикува данните, съобщава CNN.

За да стане картината още по-притеснителна, голяма строителна фирма и инвестиционна компания пропуснаха плащания към своите инвеститори и това разпали страхове, че продължаващото влошаване на ситуацията на жилищния пазар може да доведе до повишен риск за финансовата стабилност.

Заради липсата на решителни мерки за стимулиране на вътрешното търсене и опасенията от разпростиране на слабостите на имотния пазар върху други сфери, няколко големи инвестиционни банки намалиха прогнозите си за икономическия растеж на Китай до под 5%.

„Ние понижаваме прогнозата за растеж на реалния БВП на Китай... тъй като спадът на имотния пазар се задълбочи, външното търсене отслабна допълнително и подкрепата на политиката беше по-малка от очакваната“, пишат анализаторите на UBS.

Изследователи от Nomura, Morgan Stanley и Barclays също намалиха прогнозите си за ръст на китайската икономика.

Това означава, че Пекин може да падне далеч под официалната си цел за растеж от „около 5,5“, каквато е заявката на китайската власт под ръководството на президента Си Дзинпин.

Ситуацията е далеч по-различна от глобалната финансова криза от 2008 г., когато Китай стартира най-големия пакет от стимули в света и беше първата голяма икономика, която излезе от кризата. Това е и обрат след първите дни на пандемията, когато азиатската страна беше единствената след големите икономически сили, която успя да избегне рецесия.

Какво се е обърка?

Икономиката на Китай е в застой от пролетта, когато инерцията от силното начало на годината избледня. Опасенията се засилиха този месец, след като стана ясно, че някога най-големият предприемач в строителството на имоти в страната - Country Garden, и инвестиционната компания Zhorong Trust са пропуснали плащания по свои задължения.

Това събуди притесненията на инвеститорите и върна спомените за Evergrande, чието неизпълнение на дългове през 2021 г. сигнализира началото на кризата с недвижимите имоти. Компанията е в процес на преструктуриране, но Country Garden предизвика нови опасения за китайската икономика.

Пекин въведе набор от подкрепящи мерки за съживяване на пазара на недвижими имоти. Но дори по-силните играчи сега са на ръба на фалита, което подчертава предизвикателствата пред овладяването на кризата.

Междувременно неизпълнението на задълженията на строителните предприемачи изглежда се е разпространило в индустрията на инвестиционни тръстове на стойност 2,9 трилиона долара в страната.

Zhongrong Trust, който управлява средства на стойност 87 милиарда долара, не успя да изплати поредица от инвестиционни продукти на най-малко четири компании на стойност около 19 милиона долара, според изявления на компанията от по-рано този месец.

Гневни демонстранти дори протестираха пред офиса на доверителната компания, настоявайки за изплащане на продукти с висока доходност - според видеоклипове, публикувани в китайски социални мрежи, припомня CNN.

„Допълнителни загуби в сектора на имотите рискуват да се превърнат в по-широка финансова нестабилност“, каза икономическият анализатор Джулиан Еванс-Причард от Capital Economics, който следи отблизо пазарните процеси в Китай.

„Тъй като местните фондове все повече бягат към сигурността на държавни облигации и банкови депозити, повече небанкови финансови институции могат да се сблъскат с проблеми с ликвидността“, добави той.

Засега Пекин се въздържа от големи ходове. Икономисти и анализатори коментират пред CNN, че Китай е станал твърде задлъжнял, за да напомпа икономиката, както направи преди 15 години - по време на световната финансова криза.

Тогава китайските лидери пуснаха фискален пакет от четири трилиона юана (586 милиарда долара), за да минимизират въздействието на кризата. Но мерките, които бяха насочени към ръководени от правителството инфраструктурни проекти, също доведоха до безпрецедентна кредитна експанзия и огромно увеличение на дълга на местното правителство, от който икономиката все още се бори да се възстанови.

„Въпреки че в настоящия спад има и цикличен елемент, който оправдава по-големи стимули, политиците изглеждат загрижени, че тяхната традиционна политическа схема ще доведе до по-нататъшно покачване на нивата на дълга, което ще се върне към тях в бъдеще“, каза Еванс-Причард.

В неделя политиците в Пекин потвърдиха, че един от основните им приоритети е ограничаването на системните дългови рискове на местните правителства.

Китайската народна банка, финансовият регулатор и регулаторът на ценните книжа съвместно се ангажираха да работят заедно за справяне с това предизвикателство - а когато говорим за втората по големина икономика в света, проблемите ѝ никога не са за подценяване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Heineken отлагат събитието си "11 метра до Уембли"

18:55 - 10.05.2024
Важно днес

ВМРО-ДПМНЕ чака "по-разумен" нов кабинет в София, за да преговаря за отстъпки

ВМРО-ДПМНЕ продължава да е против признаването на българите като малцинство

18:30 - 10.05.2024
Важно днес

Как се пише и как се изговаря: правописният речник на БАН вече е онлайн

Около 2,4 млн. думи могат да се намерят в дигитализираното издание

15:52 - 10.05.2024
Кино и сериали

"Шогун" се прицели в награда за "Най-добра драма" и разбърка прогнозите за "Еми"

Ако промени категорията си, сериалът влиза в оспорвана битка с вече сочени за фаворити

15:20 - 10.05.2024
Бизнес

УниКредит сменя предварително дебитните карти на 1 млн. клиенти

Това е резултат от решение на централно ниво

15:16 - 10.05.2024
Важно днес

Русия започва офанзива срещу Харков и откри нов фронт във войната

Украйна твърди, че засега отблъсква руските сили, но сраженията продължават

15:15 - 10.05.2024