Дворецът на Путин отвътре: Лукс със западни марки и параклис с икона на Св. Владимир

Полилей за 50 милиона рубли (почти 100 000 лв.). Заседателна маса, в която само един стол струва 220 000 рубли (4440 лв). По стените - репродукции на стари руски картини, които показват исторически битки от Наполеоново време.

Това е само част от интериора на една-единствена стая от безбройните помещения в т.нар. дворец на Путин - имението за 100 млрд. рубли на източния бряг на Черно море край курортния град Геленджик в Русия.

Екипът на покойния Алексей Навални и разследващият сайт "Проект" успяха да покажат как изглежда този гигантомантски палат отвътре - стая по стая, от спалнята на "владетеля" през личния му вътрешен параклис до сауната, криокамерата и "вертикалния душ" в тоалетната.

Повече от 3 години след като Навални разкри връзката на Путин със собствеността на двореца, а милиардерът Аркадий Ротенберг се обяви за притежател на имота, ремонтът в Геленджик вече е завършен, а мебелите и уредите са доставени и монтирани.

Нищо от твърденията на Ротенберг за намерението му да открие "апартхотел" в сградата не е вярно - разположението на стаите и интериорът им показва, че това е лична резиденция, поръчана за нуждите на един конкретен човек.

Дори бюрото в работния кабинет на бъдещия му обитател има същата система с телефонни пултове, каквато е инсталирана в кабинета на Владимир Путин в Кремъл.

Това, което прави впечатление, е, че почти цялата техника е доставена от западни производители, с редки изключения на доставки от страни като Сърбия например.

Основният доставчик на строителните материали като гипсокартонени листове и шпакловка е германският Knauff.

Луксозните мебели са от ексклузивни италиански марки.

Машините в спортните зали или водните системи в баните са от американски или италиански производители. Всеки от доставените артикули е от най-високия ценови клас.

Най-скъпите осветителни елементи са полилеите и настолните лампи от френски, италиански и британски компании. Всеки от кристалните полилеи струва по 48 млн. рубли.

"Проект" отправят запитвания до най-големите доставчици на материали за двореца на Путин, като получава отговор само от Gebberit: "от началото на войната компанията е съкратила рязко своята активност в Русия", вече не се занимава с продажби в страната, но не може да спре евентуални покупки на продукцията ѝ през трети страни.

Knauf стана обект на друго журналистическо разследване на германската телевизия ARD, в което се разкрива, че строителната компания е участвала в доставки за руското Министерство на отбраната при "възстановяването" на унищожения окупиран град Мариупол. Оправданието беше сходно: не продаваме директно на потребители в Русия, не отговаряме за действията на търговците, които внасят продуктите ни в страната.

Според "Проект" и Фонда за борба с корупцията, ремонтът на двореца в Геленджик е проведен от фирма "Велесстрой", чийто основен собственик е Крешимир Филипович - роден в Хърватия бизнесмен, който според руски медии живее в семейно съжителство със зам.-кмета на Москва Анастасия Ракова.

Това, което най-много впечатлява разследващите журналисти, е появата на личната църква с трон в двореца.

Тя се е появила на мястото на една от стаите, които по първоначалния план трябваше да бъдат зали за стриптийз, казино и игри (останалите са преобразувани в "лаундж зона").

Олтарът на параклиса се оказва с нетипичен набор от икони, посочват от ФБК и "Проект".

В средата е изобразен Исус Христос, вдясно от него - Богородица с младенеца, но от лявата страна е поставена икона на светия княз Владимир, покръстителя на Киевска Рус.

Обикновено на тази позиция се изобразява светецът-покровител на човека, който е платил за построяването на църквата. Руски свещеник, до когото "Проект" се допитват, без да разкриват къде се намира олтарът, добавя, че вероятно собственикът носи името Владимир и сигурно не е женен, защото на триптиха щяха да са изобразени покровителите на двамата съпрузи.

"Това, че Путин не просто се асоциира с княз Владимир, а вече се смята за негово превъплъщение, не провокира съмнения. Той организира паметни мероприятия в чест на княза, кръщава подводници с неговото име, а президентският фонд отделя десетки милиони рубли за "етно-опера" за княз Владимир с певеца Shaman в главната роля", напомнят от ФБК, и цитират думи на руския патриарх Кирил, който обявява, че "не е случайно", че Путин носи името на този светец.

В църквата е поставен и трон, какъвто се полага или на високопоставен църковен ръководител, а навремето - за монарха. Свещеникът, с когото "Проект" разговаря, коментира, че вероятно благодетелят на този храм "има доста висока представа за себе си и своята значимост", за да си поръча "царски стол".

Първото разследване на екипа на Навални за имението беше публикувано в началото на 2021, малко след като самият той се върна в Москва и беше хвърлен в затвора.

Дворец на Путин" и прилежащата му територия са огромно имение от 7000 хектара, "най-секретният и охраняван обект в Русия, без преувеличение", както го описват хората от екипа на Фонда за борба с корупцията.

"Това не е провинциална вила, не е дача, не е резиденция. Това е цял град, дори кралство. Той е заобиколен от непристъпни огради, собствено пристанище, собствена охрана, църква, пропускателен режим, затворено въздушно пространство и дори собствен граничен пункт. Това е истинска самостоятелна държава на територията на Русия. И в тази държава има само един несменяем цар - Путин", пишат те.

Ремонтът му се наложи заради грешки в проектирането, които са довели до проблеми с вентилационната система и протичане на тавана.

За кратко се стигна до протести в големите градове на Русия, където противници на режима се подиграваха със златите четки за почистване на тоалетни, каквито се оказаха поръчани за двореца. Оттогава обаче темата потъна в забрава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024