Снимка: © Getty Images

Писателката Дж. К. Роулинг, известна по цял свят с романите си за Хари Потър, изненадващо беше вкарана в пропагандна употреба от руския президент Владимир Путин.

По време на телевизионно обръщение, в което Путин обвини западните държави в опит да "отменят" руската култура, той даде пример с Роулинг и обяви, че тя е подложена на същата атака "само защото не угоди на поддръжниците на джендър свободите".

Ходът му обаче беше париран веднага от Роулинг, която не просто се разграничи от морализаторските речи на Путин, но и призова последователите си за директна подкрепа за каузата на Украйна.

"Да се критикува западната "култура на отмяната" може би не е най-добрата идея за онези, които в момента избиват цивилни хора заради престъплението да оказват съпротива, или които вкарват в затвора и тровят своите критици", написа Роулинг в Twitter малко след като името ѝ беше превърнато в жертвен символ от Путин.

Изявлението на руския президент се случи по време на виртуална среща с културни дейци, сред които беше и Валерий Гергиев - уволнен от Мюнхенската филхармония заради отказ да се разграничи от руската военна инвазия в Украйна.

25 март е "денят на културния работник" в Русия, но очевидно Путин не беше сметнал за необходимо да се срещне очи в очи с известните музиканти, театрали и художници, а ги "приветства" на видеоконферентна връзка от резиденцията си в Ново Огарьово.

В речта си той отправи серия обвинения към западните общества - от това, че в Холивуд излизали филми, в които единственият победител от Втората световна война бил САЩ, до това, че "в Япония мълчат кой е пуснал бомбите върху Хирошима и Нагазаки".

"Неотдавна отмениха и Джоан Роулинг за това, че не угоди на поклонниците на джендър свободите. Сега се опитват да отменят цялата хилядолетна страна, нашия народ. От афишите премахват Чайковски и Рахманинов, забраняват руските писатели и книгите им", оплака се Путин, като сравни случващото се с нацистка Германия.

Създателката на Хари Потър действително имаше сериозни имиджови проблеми заради свои позиции срещу приравняването на мъже, преминали операция по смяна на пола, към биологичните жени.

Възмущението на общността започна, след като Роулинг подкрепи публично британка, уволнена след изказвания срещу плановете на правителството да разреши гражданите да се самоопределят с друг пол. По-късно писателката предизвика още критики, когато обяви, че "изтриването на понятието за пол премахва възможността на много хора да обсъждат смислено своя живот" и че ако "полът не е истински, преживяната реалност на жените по цял свят се изтрива".

През 2020 г. срещу нея избухна масова кампания в социалните мрежи заради недоволството на трансджендър-активисти, а дори актьорите Даниел Радклиф и Ема Уотсън се разграничиха от създателката на фантастичната сага, която ги превърна в звезди.

Роулинг обаче даде да се разбере, че последният човек, от когото би искала съчувствие, е Владимир Путин.

Тя публикува директен линк към статия на BBC за гоненията срещу руския опозиционен лидер Алексей Навални, придружена с коментара, в който сравнява войната в Украйна с клане.

Още в началото на март 56-годишната писателка обяви, че ще дари 1 млн. паунда от личните си средства в подкрепа на украинските деца.

Нейната благотворителна организация "Lumos" (по името на една от магиите във вселената на Хари Потър) работи от години с украинските власти за подпомагане на социалната ситема за закрила на децата още преди избухването на войната.

Ироничното е, че образите от книгите на Роулинг все по-често биват използвани от улични артисти, които илюстрират битката между "доброто и злото" във войната в Украйна, сравнявайки Владимир Путин с архизлодея Волдемор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"