Руският диригент Валерий Гергиев е уволнен от ръководната си позиция в Мюнхенския филхармоничен оркестър с решение на кмета на баварската столица Дитер Райтер. 

Причината за отстраняването на Гергиев - един от най-близките съмишленици на Владимир Путин в руските културни среди - е отказът му да осъди военната офанзива на Русия в Украйна

На 25 февруари Дитер Райтер публикува отворено писмо, в което апелира Гергиев да заеме позиция срещу войната. 

"Изразих позицията си пред Валерий Гергиев и го призовах да се дистанцира ясно и недвусмислено от бруталната атака, кояот Путин води срещу Украйна - по-специално срещу нашия побратимен град Киев. Ако Валерий Гергиев не направи позицията си ясна до понеделник, той повече не може да остане на поста си като главен диригент на нашата филхармония", се казваше в първото писмо на кмета Райтер. 

Гергиев не е отговорил на искането му. 

Кметът на Мюнхен посочва, че е очаквал диригентът да преосмисли своята "позитивна оценка за руските държавни ръководители" - но напразно. 

"В актуалната ситуация това щеше ясен сигнал за оркестъра, публиката, обществеността и управлението на града за това дали можем да работим заедно. След като това не се случи, ни остава единствено незабавно прекратяване на отношенията", казва Райтер. 

Само преди няколко дни Гергиев беше свален и от екипа на Виенската филхармония, на който предстои да изнесе концерти в "Карнеги хол" в Ню Йорк. 

Дарина Такова: Тези, които изразяват пропутинистка ориентация, спират да бъдат посланици на руската култура

Последният му концерт в България беше организиран под патронажа на Румен Радев и съпругата му Десислава през септември 2021 г. Тогава билети не се продаваха, а посетителите в зала "България" бяха само дипломати, музиканти и хора, поканени от президентството. 

68-годишният Валерий Гергиев е музикален директор на Мариинския театър в Санкт Петербург и главен диригент на Мюнхенската филхармония. През 2013 г. получава наградата „Герой на труда“ на Руската федерация за заслугите си за държавата и народа. 

Гергиев е лоялен поддръжник на руския президент и подкрепата му към различни политики на Путин, включително анексирането на Крим, е била причина за протести по време на предишни негови участия в Ню Йорк.

През 2014 г. Гергиев изразява подкрепата си за действията на Путин в Донецк. Близките му отношения с президента се зараждат още докато Путин е заместник-кмет на Санкт Петербург.

През 2012 и 2018 г. той е част от инициативния комитет за кандидатурата на Путин за нов мандат като държавен глава. През 2018 г. става член на съвета по културата и изкуствата към президентската институция. 

Диригентът има своя благотворителен фонд, в чийто попечителски съвет влизат Алексей Кудрин (бивш министър на финансите) и Герман Греф (директор на Сбербанк). 

Кметът на Мюнхен заяви солидарност с Украйна и осъди "варварския акт на Владимир Путин" още в първия ден на войната. Общината откри дарителска сметка за хората, които биха искали да подпомогнат бежанците от Украйна и Киев. 


Путин и пропастта


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия