Дарина Такова: Тези, които изразяват пропутинистка ориентация, спират да бъдат посланици на руската култура Снимка: © Мирослава Дерменджиева за @boulevardbulgaria

"Многократно съм публикувала материали за Гергиев, Мацуев, Нетребко с възхита към таланта им. Вчера излезе изявлението на Нетребко по повод войната. Натъжавало я, но не можело светът да изисква от артисти и публични личности да се месят в политиката и да се отричат от родината си. Разликата е очевидна. Това не е просто политика, това е война. И никой не иска да се отричат от родината си, а от действията на един военен престъпник, който въвлича родината им във война.", написа оперната певица Дарина Такова.

Анна Нетребко и Юсиф Ейвазов отложиха вчера концерт в Дания и пуснаха изявление относно руската инвазия в Украйна.

В съвместно изявление двойката каза: „В светлината на текущите събития и поради значителни опасения за безопасността и сигурността на всички участващи, ние сме принудени да отложим концерта си в Архус тази вечер. Това са много тъжни дни и ние сме дълбоко загрижени за живота на всички хора. Всяка война е ужасна трагедия. Това не е време за музика, а за размисъл и молитва. И затова се надяваме и се молим за бързо и мирно решение.”

Изявлението идва, след като Рабих Азад-Ахмад, отговарящ за култура към община Орхус в Дания, призова за отмяна на концерта, отбелязвайки, че в миналото сопраното е демонстрирало подкрепа за руския президент Владимир Путин.

В края на седмицата Валерий Гергиев се оказа изключен от предстоящите концерти на Виенската филхармония в Ню Йорк. Същата санкция беше наложена и на пианиста Денис Мацуев. Това стана ясно след съобщение от концертната зала „Карнеги Хол“. Решението е взето заради настоящите събития в Украйна и близките връзки на музикантите с руския президент Владимир Путин.

На 10 септември 2021 г. руският диригент Валерий Гергиев беше гост на специален концерт в София, който премина под патронажа на Румен Радев и съпругата му Десислава - билети не се продаваха, а посетителите в зала "България" бяха само дипломати, музиканти и хора, поканени от президентството.

"Политическите интереси и пристрастия носят обществена отговорност и когато те доведат до война, тази обществена отговорност трябва да бъде понесена, дори с риск вече да не си любимец на хората.", каза Дарина Такова.

"Разбира се, ние сме длъжни да правим разлика между Путин и Пушкин, но днес, тези, които от години изразяват пропутинистка ориентация, спират да бъдат посланици на руската култура и изкуство и стават посланици на действията на Путин. Освен ако не се отрекат от тях.

Войната е най-грозното нещо, на което човекът е способен и тя никога, никога, никога не започва от онези, които бранят родината си, тя започва винаги от агресор, който иска да наложи интересите си.

С мълчанието си, ние ставаме съучастници на този агресор. Cancel културата на Запад е начинът, по който се налагат санкции извън политиката, когато някой за собствен интерес и/или спокойствие наруши или неглижира елементарни ценности като мир, свобода, човешки права, равенство, истина. Толкова е просто."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023