Снимка: © Мирослава Дерменджиева за @boulevardbulgaria

"Многократно съм публикувала материали за Гергиев, Мацуев, Нетребко с възхита към таланта им. Вчера излезе изявлението на Нетребко по повод войната. Натъжавало я, но не можело светът да изисква от артисти и публични личности да се месят в политиката и да се отричат от родината си. Разликата е очевидна. Това не е просто политика, това е война. И никой не иска да се отричат от родината си, а от действията на един военен престъпник, който въвлича родината им във война.", написа оперната певица Дарина Такова.

Анна Нетребко и Юсиф Ейвазов отложиха вчера концерт в Дания и пуснаха изявление относно руската инвазия в Украйна.

В съвместно изявление двойката каза: „В светлината на текущите събития и поради значителни опасения за безопасността и сигурността на всички участващи, ние сме принудени да отложим концерта си в Архус тази вечер. Това са много тъжни дни и ние сме дълбоко загрижени за живота на всички хора. Всяка война е ужасна трагедия. Това не е време за музика, а за размисъл и молитва. И затова се надяваме и се молим за бързо и мирно решение.”

Изявлението идва, след като Рабих Азад-Ахмад, отговарящ за култура към община Орхус в Дания, призова за отмяна на концерта, отбелязвайки, че в миналото сопраното е демонстрирало подкрепа за руския президент Владимир Путин.

В края на седмицата Валерий Гергиев се оказа изключен от предстоящите концерти на Виенската филхармония в Ню Йорк. Същата санкция беше наложена и на пианиста Денис Мацуев. Това стана ясно след съобщение от концертната зала „Карнеги Хол“. Решението е взето заради настоящите събития в Украйна и близките връзки на музикантите с руския президент Владимир Путин.

На 10 септември 2021 г. руският диригент Валерий Гергиев беше гост на специален концерт в София, който премина под патронажа на Румен Радев и съпругата му Десислава - билети не се продаваха, а посетителите в зала "България" бяха само дипломати, музиканти и хора, поканени от президентството.

"Политическите интереси и пристрастия носят обществена отговорност и когато те доведат до война, тази обществена отговорност трябва да бъде понесена, дори с риск вече да не си любимец на хората.", каза Дарина Такова.

"Разбира се, ние сме длъжни да правим разлика между Путин и Пушкин, но днес, тези, които от години изразяват пропутинистка ориентация, спират да бъдат посланици на руската култура и изкуство и стават посланици на действията на Путин. Освен ако не се отрекат от тях.

Войната е най-грозното нещо, на което човекът е способен и тя никога, никога, никога не започва от онези, които бранят родината си, тя започва винаги от агресор, който иска да наложи интересите си.

С мълчанието си, ние ставаме съучастници на този агресор. Cancel културата на Запад е начинът, по който се налагат санкции извън политиката, когато някой за собствен интерес и/или спокойствие наруши или неглижира елементарни ценности като мир, свобода, човешки права, равенство, истина. Толкова е просто."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ръководителите на SiteGround ще дарят 100 млн. лв. за образование и здравеопазване в България

Иво Ценов и Тенко Николов създават свой учебен комплекс със спортна база

Марина Овсянникова: Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кина отказват да пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне