Снимка: © Getty Images

На 10 септември 2021 г. руският диригент Валерий Гергиев беше гост на специален концерт в София, който премина под патронажа на Румен Радев и съпругата му Десислава - билети не се продаваха, а посетителите в зала "България" бяха само дипломати, музиканти и хора, поканени от президентството. 

Пет месеца по-късно Гергиев се оказа изключен от предстоящите концерти на Виенската филхармония в Ню Йорк. Същата санкция беше наложена и на пианиста Денис Мацуев. Това стана ясно след съобщение от концертната зала „Карнеги Хол“. Решението е взето заради настоящите събития в Украйна и близките връзки на музикантите с руския президент Владимир Путин.

68-годишният Валерий Гергиев е музикален директор на Мариинския театър в Санкт Петербург и главен диригент на Мюнхенската филхармония. През 2013 г. получава наградата „Герой на труда“ на Руската федерация за заслугите си за държавата и народа.

 

Гергиев е лоялен поддръжник на руския президент и подкрепата му към различни политики на Путин, включително анексирането на Крим, е била причина за протести по време на предишни негови участия в Ню Йорк. През 2014 г. Гергиев изразява подкрепата си за действията на Путин в Донецк. Близките му отношения с президента се зараждат още докато Путин е заместник-кмет на Санкт Петербург.

През 2012 и 2018 г. той е част от инициативния комитет за кандидатурата на Путин за нов мандат като държавен глава. През 2018 г. става член на съвета по културата и изкуствата към президентската институция. 

През 2016 г. Гергиев участва и в концерта в Палмира в Сирия, след като руски войски отблъснаха групировката "Ислямска държава" от историческия град. Диригентът има своя благотворителен фонд, в чийто попечителски съвет влизат Алексей Кудрин (бивш министър на финансите) и Герман Греф (директор на Сбербанк). 

Пианистът Денис Мацуев също е привърженик на Путин, а през 2020 г. дори участва в работна група по покана на руския президент, за да се включи в оценката на предложенията за промени в руската Конституция.

Мястото на Гергиев на концерта ще заеме музикалният директор на Филаделфийския оркестър Яник Незет-Сеген. Все още се очаква информация около това кой солист ще замести другият отпаднал от участие - Мацуев. Първият от общо трите концерта на Виенската филхармонията е планиран да започне в петък вечер в „Карнеги Хол“.

Новината идва след като прочутият оперен театър „Ла Скала“ в Милано изпрати писмо до Гергиев с настояване музикантът да заеме позиция срещу руското нашествие в Украйна. В случай че такава не бъде изразена, той няма да бъде допуснат да дирижира операта „Дама Пика“ на Чайковски, предвидена за 5 март. Решението за ултиматума идва от кмета на Милано Джусепе Сала.

„Искаме от него да заеме ясна позиция срещу тази инвазия и в случай че не го направи, ние ще сме принудени да се откажем от сътрудничеството си с него“, каза Сала.

Позицията на Гергиев по отношение на инвазията в Украйна все още не е ясна, каквито са и предстоящите му участия в Милано и Флорида.


Бивши премиери от Италия, Австрия и Финландия напускат бордовете на руски компании

Шон Пен е в Украйна - снима документален филм за руското нападение

Лидерите на ЕС имат съгласие за санкции срещу Русия в три сектора: транспорт, енергетика и финанси


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне