Лидерите на ЕС имат съгласие за санкции срещу Русия в три сектора: транспорт, енергетика и финанси Снимка: © Getty Images

В отговор на руската инвазия в Украйна, държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС одобриха изчерпателен пакет от санкции срещу Русия. Те ще се простират върху три основни сектора: енергетика, финанси и транспортна индустрия. Санкциите включват експортен контрол за определени продукти и ограничения на визовите политики.

Пакетът е подготвен от Европейската комисия, предстои формалното му приемане от съвета на министрите на страните-членки, което трябва да се случи в петък.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен го дефинира като пакет от „масови и целенасочени санкции“.

Според информацията на "Шпигел" основна цел на санкциите във финансовия сектор е да бъдат откъснати руските банки от финансовите пазари на ЕС. В бъдеще те вече не трябва да могат да заемат или дават пари в ЕС. Освен това, трябва да се предотврати рефинансирането на руски държавни компании в ЕС. Техните акции вече няма да могат се търгуват в ЕС. Подобни рестрикции се планират и за енергетиката.

Основната цел на санкциите в транспортния сектор е да се прекратят доставките на резервни части и други технологии за руската авиационна индустрия. Смята се, че тази мярка ще постигне огромен ефект с относително малко усилия и дори е възможно да приземи цели флотилии. Ще се въведе и контролът върху износа на високотехнологични продукти и софтуер, с идеята да се затрудни по-нататъшното развитие на други ключови руски индустрии.

По отношение на визовата политика се очаква ограниченията да са насочени към руснаци, които преди това са имали привилегировани възможности за влизане в ЕС. Освен дипломатите, това включва и бизнесмени.

Представителят на ЕС по външната политика Жозеп Борел нарече мерките "най-строгият пакет от санкции, за който международната общност някога е постигала съгласие".

„Нашите санкции ще ударят сърцето на руската икономика“, каза белгийският премиер Александър Де Кру.

Изключване на Русия от международната платежна система SWIFT*, не е било планирано да влизат в проекторешението, твърди информационната агенция dpa.

Смята се обаче, че на по-късен етап е възможно и да се стигне отрязването на достъпа на Русия до SWIFT, както и самата Русия да спре да доставя на ЕС природен газ. Очевидно, че сценарият се пази като реципрочна мярка. Руската държавна компания "Газпром" досега е доставяла около 40 процента от газа, консумиран в ЕС.

Канцлерът Олаф Шолц е изразил резерви в Брюксел относно възможното изключване на Русия от международната платежна система SWIFT. На въпрос за тази наказателна мярка, Шолц е отговорил, че е необходимо да се отложат определени наказателни мерки, в случай че ситуацията ескалира допълнително. Освен Германия, противници на отнемането на достъпа на Русия до SWIFT, са още Кипър, Италия и Унгария.

Малко по-рано и президентът на САЩ Джо Байдън обяви нови санкции срещу Русия. САЩ замразяват балансите на четири руски банки в САЩ. Втората по големина руска банка VTB също е засегната. Наказателни мерки има и по отношение на най-голямата руска банка Сбербанк.

Правителството на САЩ иска да ограничи максимално достъп на Русия до международните финансови пазари.

Байдън също така обяви нов контрол върху износа и наказателни мерки срещу някои руски олигарси. „Това ще доведе до тежки разходи за руската икономика, както непосредствени, така и в дългосрочен план“, каза президентът на САЩ.

Американската администрация наложи санкции и на 24 лица и организации от Беларус заради подкрепата, която оказват на руската инвазия в Украйна.

Байдън каза също, че санкции, които да са лично срещу руския президент стоят като опция, но няма да бъдат налагани сега. Това важи и за изключването на Русия от международната платежна система SWIFT. Байдън също посочи, че тази стъпка среща съпротива в Европа. Оценката му се потвърди от срещата на върха на ЕС.


*Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication или накратко SWIFT e вид платежна система. Тя осигурява телекомуникационна мрежа, която позволява на финансовите институции по целия свят да изпращат и получават информация за финансови операции в надеждна, стандартизирана и сигурна среда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И БСП е готова да работи за експертен кабинет с третия мандат

Това заяви председателят на ПГ на партията Борислав Гуцанов на консултациите при президента Румен Радев.

11:00 - 25.06.2024
Европейски дневници

Орбан и Мелони отчетоха общите си виждания, но няма да се съюзяват официално в ЕП

Партия "Фидес" няма да бъде част от групата на Европейските консерватори както се очакваше

09:24 - 25.06.2024
Важно днес

"Възраждане" поиска третия мандат за правителство "с всички без ГЕРБ и ДПС"

Румен Радев припомни на Костадин Костадинов, че не му излизат сметките

09:00 - 25.06.2024
Важно днес

Криминалист: Брендо се предаде, защото нещо го притеснява отвън

Това е избор за оцеляване, казва адв. Димитър Марковски

08:31 - 25.06.2024
Важно днес

Джулиан Асанж излиза на свобода

Основателят на Уикилийкс постигна споразумение със САЩ и се призна за виновен

07:43 - 25.06.2024
Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024