Бивши премиери от Италия, Австрия и Финландия напускат бордовете на руски компании Снимка: © Getty Images

Военната инвазия на Русия в Украйна "оголи" част от ключовите управленски позиции в руски банки и компании заради напускането им от страна на бивши европейски политици.

Всички чуждестранни членове на надзорния съвет най-голямата банка "Сбербанк" са се оттеглили от позициите си.

Сред тях е бившият премиер на Финландия Еско Ахо (1991-1995), който e независим директор на банката от 2016 г. насам. От съвета излизат още Надя Уелс и Натали Брагински Муние, съобщава РБК. Тримата са подали оставка "по лично желание".

Бившият премиер на Италия Матео Ренци (2014-2016) също е напуснал съвета на директорите на Delimobil - най-голямата руска услуга за споделени превози, която е основана от италианския бизнесмен Винченцо Трани.

Ренци е изпратил съобщение до борда на директорите, за да обяви, че оставката му влиза в сила незабавно.

Бившият канцлер на Австрия Кристиан Керн също е подал оставка като член на надзорния съвет на руските държавни железници РЖД.

"От тази нощ РЖД всъщност стана част от военната логистика. Дълбоко съжалявам за това. Мислите ми са с жертвите на тази безумна агресия", казва Керн пред Der Standard.

Още един бивш австрийски лидер - Волфганг Шюсел, който управляваше страната между 2000 и 2007 г. - е поставен под натиск да се откаже от мястото си в руски борд.

Шюсел е в ръководството на петролната компания "Лукойл" от 2019 г. Неговата говорителка е заявила пред Standard, че той не вижда необходимост да прекрати мандата си в дружеството, защото срещу него не са налагани санкции.

Руският ефект "Шрьодер": Как екс-дипломат No.1 на Австрия се озова в ръководството на "Роснефт" Руският ефект "Шрьодер": Как екс-дипломат No.1 на Австрия се озова в ръководството на "Роснефт"

Известната с близостта си до Путин бивша министърка на външните работи на Австрия Карин Кнайсл също продължава да е част от борда на "Роснефт", чийто председател все още е бившият германски канцлер Герхард Шрьодер.

Преди седмици Шрьодер беше предложен и за член на борда на "Газпром", а в Германия тече дебат за отнемането на държавните му привилегии заради скандалните му изказвания в защита на руския военен натиск спрямо Украйна.

Дори той обаче смени тона спрямо Москва след действителното начало на бойните действия, инициирани от руската армия.

""Войната и свързаното с нея страдание на хората в Украйна трябва възможно най-скоро да бъде прекратено. Това е отговорност на руското ръководство... интересите на сигурността на Русия не оправдават използването на военни средства", се казва в позиция на Шрьодер от 24 февруари.

Герхард Шрьодер призова Путин да прекрати инвазията в Украйна Герхард Шрьодер призова Путин да прекрати инвазията в Украйна

Друг германец с тесни връзки с Владимир Путин - Матиас Варниг - беше поставен под санкции от САЩ като шеф на компанията "Северен поток 2". Той е и член на борда на директорите на "Транснефт" и алуминиевия производител "Русал". Варниг е и член на надзорния съвет на ВТБ Банк.

Варниг засега запазва руските си позиции, но реши да се оттегли от надзорния съвет на германския ФК "Шалке 04".

Главният изпълнителен директор на BP Бърнард Луни също е член на съвета на "Роснефт", тъй като британската петролна компания е сред големите акционери в руското дружество.

В "Роснефт" е и Робърт Дъдли, бивш ръководител на BP от 2009 до 2020 г., както и шефът на италианската Eni Ернесто Ферленги (той е и в борда на руския държавен оператор на електропреносната мрежа на страната).

Директорът на компанията En+, която притежава "Русал" и е свързана с олигарха Олег Дерипаска, е бившият министър на енергетиката и климатичните промени в кабинета на Дейвид Камерън лорд Грег Баркър, съобщава "Файненшъл таймс".

Единствените ефективни санкции срещу Путин? Замразяване на авоарите на целия кремълски елит" "Единствените ефективни санкции срещу Путин? Замразяване на авоарите на целия кремълски елит"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024