Герхард Шрьодер призова Путин да прекрати инвазията в Украйна Снимка: © Getty Images

"Войната и свързаното с нея страдание на хората в Украйна трябва възможно най-скоро да бъде прекратено. Това е отговорност на руското ръководство. Много се изговори през изминалите години за грешките и неспазените ангажименти в отношенията между Запада и Русия. Имаше и много грешки от двете страни.

"Но интересите на сигурността на Русия не оправдават използването на военни средства".

Думите принадлежат на не кого да е, а на Герхард Шрьодер - може би най-високопоставеният и близък до Владимир Путин бивш западноевропейски политик.

Бившият канцлер на Германия, който ръководи борда на директорите на "Роснефт", публикува критична позиция срещу руските действия в Украйна.

Шрьодер призовава още да се премине към възстановяване на диалога за мир и сигурност в Европа и изразява надежда, че "оставащите политически, икономически и обществени връзки между Европа и Русия няма да бъдат тотално нарушени" в бъдеще.

Spiegel напомня, че Шрьодер заемаше диаметрално различна позиция по казуса с Украйна само до преди няколко седмици.

В свое интервю от края на януари 2022 г. бившият канцлер обвиняваше не Русия, а Украйна в това, че "дрънка оръжие" и заплашва сигурността в региона. Герхард Шрьодер определяше и като възмутителна наглост обвиненията срещу Германия за това, че отказва да предостави военна помощ на Киев в разгара на напрежението с Москва.

Той твърдеше, че не вярва в данните за готвено нападение от руска страна към Украйна, защото не смята, че "руското ръководство има интереси да се намеси с военна сила" в съседната държава.

Малко по-рано друг от лоялните на Путин държавни ръководител от ЕС - чешкият президент Милош Земан - атакува много остро поведението на Москва в Украйна и се извини за грешната си преценка, която доста доближаваше тази на Шрьодер.

"Това е акт на непровокирана агресия, която трябва да бъде категорично осъдена. И то не само с думи, но и с действия. Аз харесвам руската култура, оценявам жертвите на руския народ по време на Втората световна война, но това не означава, че съм съгласен чужда армия да навлезе на територията на суверенна държава, без да обяви война", каза Земан в своя декларация.

"Признавам, че сгреших. Нерационалното решение на ръководството на Руската федерация ще нанесе значителни щети върху самата руска държава", каза още президентът на Чехия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024