Снимка: © Getty Images

"Войната и свързаното с нея страдание на хората в Украйна трябва възможно най-скоро да бъде прекратено. Това е отговорност на руското ръководство. Много се изговори през изминалите години за грешките и неспазените ангажименти в отношенията между Запада и Русия. Имаше и много грешки от двете страни.

"Но интересите на сигурността на Русия не оправдават използването на военни средства". 

Думите принадлежат на не кого да е, а на Герхард Шрьодер - може би най-високопоставеният и близък до Владимир Путин бивш западноевропейски политик. 

Бившият канцлер на Германия, който ръководи борда на директорите на "Роснефт", публикува критична позиция срещу руските действия в Украйна. 

Шрьодер призовава още да се премине към възстановяване на диалога за мир и сигурност в Европа и изразява надежда, че "оставащите политически, икономически и обществени връзки между Европа и Русия няма да бъдат тотално нарушени" в бъдеще. 

Spiegel напомня, че Шрьодер заемаше диаметрално различна позиция по казуса с Украйна само до преди няколко седмици. 

В свое интервю от края на януари 2022 г. бившият канцлер обвиняваше не Русия, а Украйна в това, че "дрънка оръжие" и заплашва сигурността в региона. Герхард Шрьодер определяше и като възмутителна наглост обвиненията срещу Германия за това, че отказва да предостави военна помощ на Киев в разгара на напрежението с Москва.

Той твърдеше, че не вярва в данните за готвено нападение от руска страна към Украйна, защото не смята, че "руското ръководство има интереси да се намеси с военна сила" в съседната държава. 

Малко по-рано друг от лоялните на Путин държавни ръководител от ЕС - чешкият президент Милош Земан - атакува много остро поведението на Москва в Украйна и се извини за грешната си преценка, която доста доближаваше тази на Шрьодер. 

"Това е акт на непровокирана агресия, която трябва да бъде категорично осъдена. И то не само с думи, но и с действия. Аз харесвам руската култура, оценявам жертвите на руския народ по време на Втората световна война, но това не означава, че съм съгласен чужда армия да навлезе на територията на суверенна държава, без да обяви война", каза Земан в своя декларация.

"Признавам, че сгреших. Нерационалното решение на ръководството на Руската федерация ще нанесе значителни щети върху самата руска държава", каза още президентът на Чехия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия