"Признавам, че сгреших": Дори Милош Земан се разграничи от агресията на Путин

Чешкият президент Милош Земан, който беше сред най-активните поддръжници на режима на Владимир Путин сред лидерите в ЕС, осъди остро нападението на руските войски в Украйна.

Земан направи телевизионно обръщение към нацията на Чехия, в което призна, че е допуснал грешка, като е подценил опасността от инвазия.

"Това е акт на непровокирана агресия, която трябва да бъде категорично осъдена. И то не само с думи, но и с действия. Аз харесвам руската култура, оценявам жертвите на руския народ по време на Втората световна война, но това не означава, че съм съгласен чужда армия да навлезе на територията на суверенна държава, без да обяви война", каза Земан.

"Признавам, че сгреших. Нерационалното решение на ръководството на Руската федерация ще нанесе значителни щети върху самата руска държава", каза още президентът на Чехия.

Преди седмица той твърдеше, че данните на западните разузнавателни служби за подготвяната война в Украйна са били неверни, а руснаците "не са луди, че да направят такава операция, от която ще пострадат повече, отколкото ще спечелят".

В словото си Земан разкритикува и аргументите на Кремъл за агресията срещу Киев - "Предполагаемата или действителната вина, например за бомбардирането на Югославия или инвазията в Ирак, не може да бъде оправдание".

Той се обяви за "много по-строги санкции от планираните" - включително изваждането на руските банки от разплащателната система SWIFT.

"Лудият трябва да бъде изолиран - да не се защитаваме само с думи, а с конкретни мерки", каза Милош Земан.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет

Алексиев споделя, че с речта си на наградите "Икар" иска да напомни на Радев къде се намираме, а на хората - че подкрепя Морфов

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023