"Единствените ефективни санкции срещу Путин? Замразяване на авоарите на целия кремълски елит"

Единствените ефективни санкции срещу Владимир Путин след военната атака срещу Украйна ще са персоналните - замразяване имуществото и авоарите на целия кремълски елит. Това казва финансовият консултант Евгений Кънев в свой коментар след обстрела с ракети от страна на Русия срещу Украйна на 24 февруари.

"И така, войната започна. Увиснаха със страшна сила празните обещания на властелина на Кремъл, а неговите глашатаи у нас сега изглеждат комични", пише Кънев.

Той обръща внимание, че досегашните заплахи за налагане на още по-сериозни санкции от страна на западните държави срещу Москва не са повлияли върху предварително подготвяния план на Путин за атака срещу Киев.

Причината: "техният дизайн е продукт на западното мислене, че като се удари икономиката, хората ще натиснат лидера си да смени курса".

За Владимир Путин обаче "икономиката има смисъл само в степен, че не налага промяна на курса на държавното ръководство". Фалитът, разпадането на държавността и дефицитът са познати и на руския президент, и на обществото от края на 80-те и 90-те години.

"Още от самото начало на своята власт, но особено интензивно след Крим, Русия трупа валутни резерви и златни резерви. Така днес Русия е четвърта държава в света по валутни резерви и пета по златни резерви (повече от Китай!). Идеята е ясна - държавата (не населението или икономиката) да издържи на най-тежките възможни санкции", казва Евгений Кънев.

Експертът критикува както ЕС, така и българските власти за това, че са пропуснали периода след 2014 г., за да намалят рисковете си, породени от енергийната зависимост от Русия - факт, който оставя шанс на Москва да отговори на евентуални драстични санкции.

"Стратегическата слепота на ЕС след Крим отново го остави със зависимост за 40% от доставките на природен газ, която не може по никакъв начин да бъде компенсирана с доставки на втечнен газ. Много страни от Източна Европа, като България са почти 100% зависими за газ от Русия. А България е отново троянският кон, който с Балканския поток отвърза ръцете на Русия за агресията в Украйна", каазва той.

Кънев вижда още резервен вариант за приходи на Русия при евентуална санкционна блокада на САЩ и ЕС, и това е Китай, към който държавата доставя газ през тръбопровода "Силата на Сибир".

"Китай е полезен не само като клиент за газ, а и като доставчик на много стоки от санкционния списък на Запада. Но има и други възможни контрасанкции. Например, Русия произвежда някои редки метали и осигурява близо половината производство на паладий, който се използва за катализаторите в автомобилната промишленост", коментира Евгений Кънев.

Ответни санкции от страна на Русия може да включват и евентуална забрана за полети през въздушното й пространство, което би затруднило и оскъпило сериозно разходите на глобалната авиационна индустрия.

"Разбира се, народът, бизнесът и като цяло руската икономика и общество ще понесат изключително тежки удари, но на кого в Кремъл му пука. Человеческая жизнь, как знаем, не стоит ни копейки ("човешкият живот, както знаем, не струва нито една копейка"). Затова единствените ефективни санкции са персоналните - замразяване имуществото и авоарите на целия кремълски елит. Всяка автократична държава е по правило клептокрация*. Парите са Бог. И затова най-много тяхната загуба боли", казва Евгений Кънев.


* Клептокрация е "управлението на крадците", режим, при който правителството експлоатира публичните ресурси за лично забогатяване.

Бивши премиери от Италия, Австрия и Финландия напускат бордовете на руски компании


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мъж загина при масов бой в Казанлък

Още седем души са ранени при сбиването между враждуващи фамилии

18:29 - 20.03.2023

"Български пощи" спират доставката на пратки до Русия и Беларус

Държавното предприятие съобщава, че няма кой да доставя пратките от и до двете държави

17:28 - 20.03.2023

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023