Единствените ефективни санкции срещу Владимир Путин след военната атака срещу Украйна ще са персоналните - замразяване имуществото и авоарите на целия кремълски елит. Това казва финансовият консултант Евгений Кънев в свой коментар след обстрела с ракети от страна на Русия срещу Украйна на 24 февруари. 

"И така, войната започна. Увиснаха със страшна сила празните обещания на властелина на Кремъл, а неговите глашатаи у нас сега изглеждат комични", пише Кънев. 

Той обръща внимание, че досегашните заплахи за налагане на още по-сериозни санкции от страна на западните държави срещу Москва не са повлияли върху предварително подготвяния план на Путин за атака срещу Киев. 

Причината: "техният дизайн е продукт на западното мислене, че като се удари икономиката, хората ще натиснат лидера си да смени курса". 

За Владимир Путин обаче "икономиката има смисъл само в степен, че не налага промяна на курса на държавното ръководство". Фалитът, разпадането на държавността и дефицитът са познати и на руския президент, и на обществото от края на 80-те и 90-те години. 

"Още от самото начало на своята власт, но особено интензивно след Крим, Русия трупа валутни резерви и златни резерви. Така днес Русия е четвърта държава в света по валутни резерви и пета по златни резерви (повече от Китай!). Идеята е ясна - държавата (не населението или икономиката) да издържи на най-тежките възможни санкции", казва Евгений Кънев. 

Експертът критикува както ЕС, така и българските власти за това, че са пропуснали периода след 2014 г., за да намалят рисковете си, породени от енергийната зависимост от Русия - факт, който оставя шанс на Москва да отговори на евентуални драстични санкции. 

"Стратегическата слепота на ЕС след Крим отново го остави със зависимост за 40% от доставките на природен газ, която не може по никакъв начин да бъде компенсирана с доставки на втечнен газ. Много страни от Източна Европа, като България са почти 100% зависими за газ от Русия. А България е отново троянският кон, който с Балканския поток отвърза ръцете на Русия за агресията в Украйна", каазва той. 

Кънев вижда още резервен вариант за приходи на Русия при евентуална санкционна блокада на САЩ и ЕС, и това е Китай, към който държавата доставя газ през тръбопровода "Силата на Сибир". 

"Китай е полезен не само като клиент за газ, а и като доставчик на много стоки от санкционния списък на Запада. Но има и други възможни контрасанкции. Например, Русия произвежда някои редки метали и осигурява близо половината производство на паладий, който се използва за катализаторите в автомобилната промишленост", коментира Евгений Кънев. 

Ответни санкции от страна на Русия може да включват и евентуална забрана за полети през въздушното й пространство, което би затруднило и оскъпило сериозно разходите на глобалната авиационна индустрия. 

"Разбира се, народът, бизнесът и като цяло руската икономика и общество ще понесат изключително тежки удари, но на кого в Кремъл му пука. Человеческая жизнь, как знаем, не стоит ни копейки ("човешкият живот, както знаем, не струва нито една копейка"). Затова единствените ефективни санкции са персоналните - замразяване имуществото и авоарите на целия кремълски елит. Всяка автократична държава е по правило клептокрация*. Парите са Бог. И затова най-много тяхната загуба боли", казва Евгений Кънев. 


* Клептокрация е "управлението на крадците", режим, при който правителството експлоатира публичните ресурси за лично забогатяване. 

Бивши премиери от Италия, Австрия и Финландия напускат бордовете на руски компании


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години