Джасинда Ардърн замени политиката за Харвард Снимка: © Getty Images

Джасинда Ардърн намери ново призвание след оставката си като министър-председател на Нова Зеландия - преподавател в Харвард за един семестър.

Университетът е поканил Ардърн да преподава в Центъра за публично лидерство към факултета си по публични политики "Кенеди", както и в Центъра за интернет и общество "Бъркман Клайн".

42-годишната Ардърн ще заеме позициите на лектор по глобално публично лидерство и по лидерство в технологичното управление. Това става възможно благодарение на стипендиите Angelopoulos Global Public Leaders и Hauser Leaders.

Първата инициатива съществува от 2011 г. и чрез нея в Харвард са преподавали хора като бившия генерален секретар на ООН Бан Ки-Мун и бившите президенти на Финландия, Мексико и Колумбия. Втората програма дава възможност на лидери от различни публични сектори да станат част от преподавателския състав за една или две години, да съветват студентите и да организират събития в университета.

Деканът на факултета Дъглас Елмендорф посочва, че Джасинда Ардърн е демонстрирала пред света "силно и емпатично политическо лидерство", а опитът ѝ ще даде възможност на студентите в Харвард да научат важни познания за държавното управление и международните отношения.

Джасинда Ардърн беше избрана за премиер на Нова Зеландия, когато беше едва на 37 години - и оттогава се превърна в пример за решителност във времена на кризи, но и емпатия към обществените настроения и проблеми.

Докато уважението към Ардърн в глобален план растеше, икономическата криза през 2022 г. и вътрешните опозиционни критики срещу нея доведоха до решението ѝ да се оттегли от поста си и да сложи политическата си кариера на пауза през януари 2023.

Тогава тя призна, че отговорността ѝ като премиер е изчерпала "резервоара" на силите ѝ.

Три месеца по-късно дойде и възможността за работа със студенти в Харвард - не съвсем изненадващ ход, като се има предвид, че през май 2022 г. тя беше поканена от университета да изнесе реч при връчването на дипломите на студенти.

"Като лидери, често ни остава твърде малко време за внимателно обмисляне, а това е от критично важно значение, ако искаме да подкрепим адекватно следващото поколение лидери", казва тя.

Поканата към нея от Центъра за интернет и общество "Бъркман Клайн" е за позиция, която досега не е съществувала - преподавател по лидертсво в технологичното управление.

Центърът е ключов партньор на правителството на Нова Зеландия в последните години, след като държавата беше разтърсена от терористичния атентат в Крайстчърч през 2019.

Нападателят отне живота на 51 души в две джамии в града, като излъчваше на живо във Facebook в продължение на 17 минути, преди стриймът да бъде спрян и изтрит.

Тогава Ардърн сложи началото на междуправителствена инициатива за елиминиране на онлайн-съдържанието с терористични и екстремистки призиви за насилие. В новата си роля тя планира не само да работи с изследователската общност в центъра в Харвард, но и да се фокусира върху проблемите, свързани с развитието на изкуствения интелект.

Джасинда Ардърн планира да се върне в Нова Зеландия след края на срока по стипендиите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024