Снимка: © Getty Images

Канадският музикант Джъстин Бийбър беше принуден да прекрати турнето си в Северна Америка заради заболяване, което е довело до временна парализа на дясната половина на лицето му.

Бийбър обясни, че е диагностициран с т.нар. синдром на Рамзи Хънт, заради който не може да движи лицевите си мускули. Той показа в Instagram безуспешните опити да се усмихне, да мигне с дясното си око или да отвори дясната ноздра на носа си.

"Доста е сериозно, както виждате. Не исках да се случва. Но явно тялото ми казва, че трябва да намаля темпото. Надявам се, че ме разбирате. Ще използвам времето, за си почина и да се възстановя изцяло. Ще се оправя, правя упражнения, за да може лицето ми да се нормализира", каза той.

Бийбър посочва, че парализата се е появила от вирусна инфекция, която е атакувала нервите в ухото и лицето му.

Синдромът на Рамзи Хънт е рядко срещано заболяване, което може да се появи при реактивиране на вируса на варицела-зостер в лицето.

Болестта носи името на медика Джеймс Рамзи Хънт, който я описва за първи път през 1907 г. Симптомите ѝ може да включват различни неразположения - от парализа на лицевия нерв до обрив на ухото, шум или болка в ушите и врата, свръхчувствителен слух, вертиго и др.

Вирусът, който причинява този синдром, може да остане неактивен с години в организма на човек, който е прекарал дребна шарка като дете.

Причината, поради която той се реактивира, все още не е известна, но се смята, че може да бъде провокиран от стрес, потискането на имунната система или от други налични заболявания.

Възстановяване от това заболяване се случва след рехабилитация и терапия с лекарства за около 3-4 седмици, но е възможно да се развие по-дългосрочно увреждане на нерва.

Том Круз отказва да снима "Топ Гън 2" без Вал Килмър, който изгуби гласа си след битка с ракаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"