Том Круз отказва да снима "Топ Гън 2" без Вал Килмър, който изгуби гласа си след битка с рака

36 години след оригиналния "Топ Гън" - Вал Килмър се завръща в продължението на легендарния пилотски екшън в една единствена сцена. Критиците обаче я описват като може би най-силния и впечатляващ момент в историята на новия филм.

Не само защото тя връща спомена за началото на приятелството на Маверик (Том Круз) и Айсмен (Килмър), но и защото сценарият е пряко свързан с истинските изпитания, през които преминава 62-годишният актьор в живота си.

Вал Килмър беше диагностициран с рак на гърлото през 2015 г., а лечението с химиотерапия и двете операции на трахеята доведоха до загуба на гласа му.

През 2021 г. излезе документалният филм "Вал", в който той показва както множество архивни кадри от най-добрите години на кариерата си (включително от снимачната площадка на "Топ Гън"), така и битката с рака и последствията от нея. Въпреки всички трудности той показва, че продължава да "търси своя глас" като интелигентен и чувствителен творец, който носи "душа на клоун".

Когато Джери Брукхаймер и Том Круз решават да възродят филма от 1986 г., става ясно, че това няма как да се случи без Килмър - и го канят да пресъздаде един от най-известните си образи.

"Том каза, че няма да снима филма, ако той не участва. Вал успя да се включи и работеше заедно с нас по сценария. Денят, в който снимахме неговата роля, беше наистина емоционален. Защото всички искахме да видим Айсмен и Маверик отново на екран", разказва Брукхаймер по време на представянето на филма в Сан Диего.

Том Круз отказва да снима "Топ Гън 2" без Вал Килмър, който изгуби гласа си след битка с рака

Най-трудната задача на създателите на "Топ Гън: Маверик" е как да уловят пълноценно силната връзка между двамата герои в толкова кратко време.

"В първия филм двамата бяха съперници и се предизвикваха взаимно до последния момент, в който - внимание, спойлери - те се сприятелиха. Как да събереш тези взаимоотношения, без да се налага да ги описваш на публиката?", коментира сценаристът Кристофър Маккуари.

Героите им са пълни противоположности в оригиналния "Топ Гън" - Маверик отказва да изпълнява заповеди, докато Айсмен спазва стриктно устава. Двамата са силно амбицирани да покажат кой е най-добрият пилот. В крайна сметка осъзнават, че враждата помежду им е несъществена на фона на битката, която ги обединява, и взаимното доверие, което им помага да оцелеят.

36 години по-късно героят на Круз си стои с ранг "капитан", докато зрителите разбират, че Айсмен вече е адмирал и е част от "системата".

Знаменателната сцена, в която двамата се срещат, се отлага постепенно в хода на филма, докато желанието на публиката да ги види заедно нараства.

Болестта на Килмър е "споделена" и с неговия филмов образ, но изгубеният глас не може да попречи на общуването между двамата стари братя по оръжие.

Критиците описват срещата им като един от най-автентичните моменти на Том Круз във филма.

Сценаристът Маккуери казва, че всички участници в продукцията са усещали огромен дълг към оригиналната история и са се стремили към възможно най-достойното ѝ надграждане - особено по отношение на завръщането на Вал Килмър.

"Другата тайна на създаването на велики образи е кастингът", коментира той. "Когато имаш Вал Килмър във филма си, всичко ще е наред".


"Top Gun: Maverick": Том Круз отново е тук и показва превъзходна форма "Top Gun: Maverick": Том Круз отново е тук и показва превъзходна форма

"Top Gun" в Кан: "Златна палма" за Том Круз и изтребители над червения килим "Top Gun" в Кан: "Златна палма" за Том Круз и изтребители над червения килим


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024