"Top Gun: Maverick": Том Круз отново е тук и показва превъзходна форма

Да изправиш публиката в Кан на крака за 5-минутни аплодисменти и да получиш почетна "Златна палма", докато отряд от френски изтребители отдават чест на филма - това би трябвало да е надхвърлило дори очакванията на Том Круз.

Ден по-късно Круз премина през червения килим в Лондон, хванал за ръка Кейт Мидълтън, докато принц Уилям носеше специално изработени обувки, бродирани със силуета на F-18.

Завръщането на за 59-годишния актьор към легендарния авиаторски екшън е символен жест. През 1986 г., когато по кината излизат един след друг оригиналният "Top Gun" и "Цветът на парите", Круз се превръща в звезда от световен калибър.

"Top Gun: Maverick": Том Круз отново е тук и показва превъзходна форма

Дълго отлаганата премиера на "Top Gun: Maverick" отново идва в точния момент за него. Както зрителските реакции, така и рецензиите на критиците показват, че филмът наистина ще си заслужава.

Както пише списание Time - дори да сте от хората, които никога не са харесвали Том Круз, спокойно можете да се насладите на изобилието от удоволствия, които "Maverick" предлага.

В България той ще се появи на екран на 26 май, когато е насрочена предпремиерата му.

"Новият "Top Gun: Maverick" под режисурата на Джоузеф Косински е много по-добър филм от предшественика си и е много по-добър, отколкото е необходимо", коментира ревюто.

Историята на приятелството и убийствената конкуренция между екип от военни пилоти се завръща в доста по-различен културен контекст.

За разлика от 1986 г. сред летците вече присъства и жена (в ролята: Моника Барбаро) - сериозна промяна в сравнение с миналото, в което жените нямат право да участват в бойни полети.

"Без да подиграва или принизява своите мъжки образи, "Top Gun: Maverick" им позволява да изпитват съмнения и несигурност, да се страхуват, че може би не могат да бъдат най-добрите, да се боят, че стават твърде възрастни, за да имат значение", пише в ревюто на Time.

"Бъдещето идва, а ти не си в него", казва Ед Харис към героя на Круз, който отказва да изпълнява заповеди. Всяко поколение може да почувства притеснението, че времето му отминава.

Маверик не прави изключение. Летецът не получава по-висок чин от "капитан", защото знае, че издигането в длъжност може само да го приземи. Продължава да работи като пилот-изпитател за Военноморските сили и да проверява докъде ще издържат силите не само на самолетите, но и на собственото му тяло.

Старият му приятел и съперник Iceman - в ролята отново се завръща Вал Килмър - му предлага да обучи група млади пилоти за почти невъзможна мисия. Така Маверик се връща в базата, от която започна всичко, отново с мотора и коженото си яке с нашивки. Това, което открива, са 12 амбициозни бойци и Дженифър Конъли в ролята на Пени - порасналото момиче, с което някога е имал кратка връзка.

Дузината кандидати - сред които е и синът на покойния бивш летателен партньор на Маверик - трябва да се намали наполовина за целите на мисията. Конфликтът между поколенията заради опита да не се повтарят грешките от миналото са част от историята в новия "Top Gun".

Летателните сцени във филма са описани като "божествени, напрегнати в един момент и възторжено освобождаващи в следващия".

Кадрите изглеждат реалистични, защото почти не са допълвани с компютърни ефекти.

Том Круз е опитен пилот и получава допълнително обучение от Военновъздушните сили на САЩ, за да може да изпълни по-реалистично ролята си. Останалите актьори в "Top Gun: Maverick" също се возят в бойните самолети, за да добият опит за влиянието на гравитацията върху тялото на летците.

Круз остава легенда на киното от все по-рядко срещан вид - колкото и да се натрупват годините, той не спира да се стреми към върха.

"Top Gun" в Кан: "Златна палма" за Том Круз и изтребители над червения килим "Top Gun" в Кан: "Златна палма" за Том Круз и изтребители над червения килим


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023