"Прекалено стар съм, за да играя ролята на рицар": след 10 години на снимачната площадка на Game of Thrones, безброй номинации за Emmy и още толкова награди за "най-секси актьор", това признание на Николай Костер-Валдау би трябвало да изненада доста фенове. 

Актьорът, който направи пробива си с ролята на Джейми Ланистър в GoT, вероятно ще бъде свързван с този образ до края на живота си. С 25 млн. зрители на епизод сериалът се превърна в попкултурен феномен още от първите си сезони. Почитателите му добиха такава сила, че мобилизираха над 1 млн. души от цял свят в подписка с настояване за презаснемане на последните епизоди заради недоволство от финала. 

50-годишният датски актьор обаче изобщо не се притеснява да остави Ланистър в миналото. 

"След Game of Thrones започнах да се привличам към по-малки проекти, в които двама души седят в една стая и просто си говорят - знам, че това звучи смешно, но по този начин можех да се фокусирам върху актьорската игра", казва той в интервю за NME. Последният му филм? Нищо общо с една от най-популярните и щедро финансирани ТВ програми на всички времена.

Трилърът The Silencing го показва като обръгнал ловец с алкохолна зависимост, който охранява природен резерват. Дъщерята на героя му изчезва безследно на 14-годишна възраст - трагедия, която го кара да се самоизолира от света. Когато в гората се появява труп на момиче, ловецът излиза от ступора си и започва смъртоносна игра на котка и мишка с убиеца. 

Ролята го привлича не само заради контраста с Game of Thrones, а защото историята доста напомня на собствения му живот като младо момче в Дания. Бащата на Николай Костер-Валдау също е страдал от алкохолизъм. Нуждата на бъдещия актьор да избяга от кошмарите на зависимостта в семейството дава стимул на интереса му към театъра и киното. Потапянето в самосъздадена реалност и въплъщаването в алтер его го освобождава. 

"Мисля, че когато си пряко изложен на зависимостите от дете, това променя живота ти. Лично аз нямам такава склонност - слава Богу - но това, което е съкрушително и за зависимия, и за семейството му, е, че любовта към детето е подчинена на пристрастяването. Събуждат се и първата им мисъл не е "Как е детето ми?", а "Трябва да си набавя това, от което имам нужда; чак след това мога да бъда баща". 

Въпреки че вече има 60 роли в киното и телевизията, Game of Thrones го прави истинска звезда. Но дори Костер-Валдау не е подозирал за мощта на фентъзи сагата, преди да стане свидетел на световната си слава. 

"Нямах идея, че ще се превърне в такъв феномен. След като заснехме пилотния епизод, повечето от нас си мислихме, че вероятно няма да се получи нищо. Чудесно се забавлявахме по време на снимките, но изглеждаше странно. Когато казах на приятелите ми, че ще играя в сериал за HBO, всички бяха много впечатлени. А когато уточнявах, че става дума за фентъзи с дракони, се отдръпваха. Дори сега изпитвам лек срам, като го изричам на глас. Но това си е - фентъзи с дракони", шегува се актьорът. 

17 месеца след излъчването на последния епизод, актьорите от сериала продължават да поддържат връзка, а групата им в WhatsApp все още е активна (но както казва датчанинът - "всичко, което се случва в нея, е строго секретно"). 

Неслучайно по време на сериала Костер-Валдау получава десетки предложения да играе "рицари или злодеи". 

"Естествено много хора ще си кажат "Я виж, Джейми Ланистър", когато ме видят на екран. И това е чудесно, защото сериалът беше много хубав. Но имам още 60 филма, в които вероятно не са ме гледали... Опитвам се да правя неща, които ме интересуват и ме вдъхновяват. Никога не знаеш какво от тях ще се окаже толкова хубаво, колкото си се надявал", казва той. 

И споделя мнението на Майкъл Кейн за това, че дори един добър филм на всеки девет заснети е успех за работещия актьор: "Това не означава, че не съм се забавлявал в останалите осем, така както се забавлявах в Game of Thrones". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?