Една целувка със съветничка коства не само поста на британския здравен министър Мат Ханкок, но и семейния му живот, който гради от 15 години.

Таблоидът „Сън“ публикува снимки и видео на 42-годишния член на Консервативната партия, направени на 6 май в Министерството на здравеопазването. На тях се вижда как Ханкок целува година по-възрастната Джина Коладанджело, с която е близък приятел повече от 20 години.

След натиск, оказан над премиера Борис Джонсън да поиска оставката на здравния министър, Ханкок я подаде сам и се извини. Министърът беше обвинен дори от торите - не заради самата целувка, а заради факта, че е нарушил правилата за социална дистанция по време на Covid-пандемията, които самият той е наложил.

След като бившият финансов министър Саджид Джавид зае поста на Ханкок, а Коладанджело също напусна позицията си, все още без отговор остава въпросът правомерно ли е действал здравният министър, когато я е назначил на работа през март 2020 г.

Джина Коладанджело е женена за основателя на модната марка Oliver Bonas – Оливър Трес, с когото имат три деца. Тя се познава с Мат Ханкок от университетските им години в Оксфорд. През март миналата година, в началото на Covid-пандемията, беше назначена като неплатен съветник в здравния департамент с договор за 6 месеца. След това, изненадващо, бе повишена в „неизпълнителен директор“.

През ноември британските медии съобщиха, че Ханкок е дал на Коладанджело място в борда и 15 хиляди паунда годишна заплата.

„Преди Мат да вземе голямо решение, първо винаги говори с Джина. Тя знае всичко“, каза тогава източник на Sunday Times от министерството.

Малко по-късно бе разкрито, че близък роднина на Коладанджело е изпълнителен директор на частна здравна компания, спечелила редица договори от Националната здравна служба (NHS). Според Sky – става въпрос за Роберто Коладанджело, който управлява Partnering Health Limited (PHL Group), специализираща в предоставянето на спешна помощ за пациенти на NHS.

Не е доказано обаче PHL или Джина Коладанджело да са действали неправомерно при процедурите по възлагане на обществените поръчки. От „Даунинг Стрийт“ обявиха, че процедурите са били „коректни“, но отказаха да дадат повече детайли.

Според профила ѝ в LinkedIn – бившата съветничка на Ханкок има 20-годишен опит в управление на бизнеса, в маркетинга и комуникациите. Тя е действащ директор по комуникацията в Oliver Bonas.

Коладанджело е била също така собственик и директор на Luther Pendragon, описвана като една от най-големите независими консултантски фирми в Лондон. Тя е заемала поста от 2002 до 2014 г.

След като кадрите с целувката се появиха, бившата съветничка напусна поста си в здравното министерство. В биографията ѝ в сайта на департамента пише, че Коладанджело притежава „голям опит“ в здравната комуникация и че е директор на две независими училища за деца, страдащи от аутизъм.

Коладанджело не е говорила пред медиите след скандала с Ханкок. През април миналата година тя даде интервю за BBC Radio 4, в което се пошегува с тогавашния здравен министър, разкривайки истории от студентските им години.

„Срещнахме се в университетското радио на Оксфорд – Oxygen FM. Аз четях новините, а Мат – спорта. Винаги съм се шегувала с него, че се занимава със спорт, защото не е достатъчно добър за това, което правя аз. Мисля обаче, че му дадох ранна подготовка да отговаря на агресивните въпроси на журналистите“, разказа тя.

По време на интервюто Джина Коладанджело не прикри, че е напълно наясно с личния живот на Ханкок. Разказа как той е преживял развода на родителите си, когато е бил малък, и добави: „Много е решителен, обича да си поставя амбициозни цели и да ги изпълнява“.

След скандала с публикуваните снимки от страна на „Сън“ Мат Ханкок напусна съпругата си Марта, с която имат три деца, съобщи BBC. Според медията – връзката му с Джина Коладанджело е „сериозна“.

Бившият здравен министър, който почти изкара Великобритания от тежката Covid-криза със строг локдаун и бърз ваксинационен процес, написа писмо до премиера Борис Джонсън, в което се извини, а министър-председателят отвърна, че „съжалява“ за раздялата с Ханкок.

„Осъзнавам огромните жертви на всеки човек в тази страна, които е направил, за да спазва правилата в борба с пандемията. Трябва да се придържаме към тях и именно затова подавам оставката си“, обясни мотивите си Ханкок. Освен това се извини на семейството и близките си.

„Благодарен съм за подкрепата и вярвам, че приносът ти за обществото далеч не е приключил“, отговори му Джонсън.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Кеър Стармър критикува премиера, че не е освободил бившия здравен министър веднага след изтичането на снимките и видеото. Либерал-демократът Ед Дейви заяви, че Ханкок е бил „провал“, а дори от лагера на торите се противопоставиха на министъра. „Голяма част от обществото вече няма никакво доверие на Мат Ханкок“, каза Андрю Бриджън, цитиран от BBC.

„Не е важна аферата, а лицемерието – че създаваш правила за хората, които самият ти не спазваш“, смята той.

Британското правителство започва разследване, което да установи как записите са изтекли от кабинета на Мат Ханкок. Бившият здравен министър от Лейбъристката партия Алън Джонсън заяви, че когато е бил в офиса, не е разполагал с камера, а сега ситуацията е съвсем различна.

„Никога няма да разбера защо там е поставена камера. Преди нямаше такава в нито един от кабинетите на министрите“, заяви той, цитиран от Sky.


Секретни документи за конфронтацията между руски и британски кораби са открити на автобусна спирка



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024