Снимка: © Getty Images

Класифицирани документи на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, в които се описват детайли за навлезлия в Черно море разрушител HMS Defender, са били открити на автобусна спирка в Кент.

Те са били намерени от гражданин, пожелал анонимност. Той решил да се обърне към BBC, след като осъзнал, че става въпрос за секретни доклади. От медията смятат, че документите, в които се съдържат още имейли и презентации на Power Point, принадлежат на висш представител на Министерството на отбраната. Остава неясно как са излезли извън офиса му.

Говорител на ведомството е казал, че в министерството е била докладвана загубата на „чувствителни документи“, но отказа допълнителни коментари. Правителството на Обединеното кралство е започнало разследване по случая.

В документите е посочено каква ще е реакцията на Русия при доближаването на HMS Defender до полуостров Крим, анексиран от Кремъл през 2014 г. На 23 юни Руското Министерство на отбраната обяви, че техен кораб е стрелял предупредително срещу британския разрушител, който нарушил териториалната граница в Черно море в района на кримския нос Фиолент, навлизайки на 3 км навътре.

Конфронтация между руски и британски военни кораби в Черно море

Според МО в Москва – HMS Defender не реагирал на предупрежденията и самолет Су-24М пуснал четири бомби по курса на придвижването му. Министерството на отбраната на Великобритания реагира с различна версия за събитията, в която се твърдеше, че срещу разрушителя не е стреляно от руска страна, а военният кораб е извършвал "мирно преминаване край украинските териториални води в съответствие с международното право".

От секретните документи, открити на автобусната спирка, става ясно, че британските военни са обмисляли два маршрута – за спокойно преминаване през Черно море и такъв, който би довел до остра реакция на Москва. В крайна сметка е избран вторият, независимо от рисковете за сигурността, с цел Великобритания да се обяви срещу анексирането на Крим и да подкрепи Украйна.

Мисията, която е определена от Обединеното кралство като „спокойно преминаване през украински води“, е била проведена с очакването, че Русия може да отговори агресивно, става ясно от докладите. „След прехода от отбранителна ангажираност към оперативна дейност, е много вероятно руският Военноморски флот и Военновъздушните сили да започнат по-чести и напористи действия“, е записано в една от презентациите, според BBC.

От британското Министерство на отбраната са подготвили два маршрута. Единият от тях, който бе осъществен, е описан като „спокоен преход от Одеса до Батуми“. „Той би създал възможност за работа с украинското правителство (…) Великобритания признава тези води за територия на Украйна“, пише в документите. Посочени са и три възможни отговора от руска страна – от „спокоен и професионален“ до „нито спокоен, нито професионален“. В случая Русия реагира агресивно, както твърди тяхното МО.

Другият маршрут е бил такъв, че да остави HMS Defender далеч от спорните територии. Това би отхвърлило всякакви конфронтации, показва една от презентациите, но би било и риск Русия да каже, че „Великобритания се плаши и бяга далеч“.

Документите, открити на спирката в Кент, показват, че избраният маршрут е бил решение, изчислено от британското правителство по начин, по който да покажат подкрепата си към Украйна и да заявят, че водите около Крим са на Киев.

Това определено е използване на военен кораб за преследване на дипломатически цели, анализират от BBC.

Според условията на Конвенцията за морското право на ООН от 1982 г. – преминаването на чуждестранен кораб се описва като „спокойно“, когато „не накърнява мира, реда или сигурността на държавата, чието крайбрежие се намира в близост“. Според повечето държави в света, в този случай въпросната страна е Украйна, а не Русия.

Съдържанието на документите не се изчерпва само с тази мисия. В тях има информация за кампании за износ на оръжия, включително чувствителни данни за области, в които Обединеното кралство би се озовало в конкуренция с европейските си съюзници след „Брекзит“. Вътре може да се видят още данни от дискусията между Великобритания и САЩ, касаещи първите месеци от управлението на Джо Байдън, пише BBC.

Повечето от документите са маркирани като „секретни“. Един от тях е адресиран до секретаря на министъра на отбраната Бен Уолъс. В него се посочват „чувствителни препоръки“ за последствията на британските военни в Афганистан след края на операция „Решителна подкрепа“ на НАТО. Тя приключи след указ на Байдън, който реши да изтегли американските войски след дълги години борба срещу талибаните в страната.

В докладите се посочва американско запитване за помощ от Великобритания в няколко области и се задават въпроси дали британски специални части ще останат в Афганистан и след изтеглянето на тези на САЩ. Според медиите на Острова – Обединеното кралство ще остави част от военния си контингент в страната.

Документите посочват, че опцията за пълно изтегляне на британците от Афганистан все пак остава, тъй като „военните части ще бъдат уязвими, превръщайки се в мишени на сложна мрежа от актьори“. „Афганистан става все по-опасен“, пише още в докладите, макар нито един британец да не е бил убит там от февруари 2020 г. насам.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Не става ясно обаче какви точно са облеклата, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти