Секретни документи за конфронтацията между руски и британски кораби са открити на автобусна спирка Снимка: © Getty Images

Класифицирани документи на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, в които се описват детайли за навлезлия в Черно море разрушител HMS Defender, са били открити на автобусна спирка в Кент.

Те са били намерени от гражданин, пожелал анонимност. Той решил да се обърне към BBC, след като осъзнал, че става въпрос за секретни доклади. От медията смятат, че документите, в които се съдържат още имейли и презентации на Power Point, принадлежат на висш представител на Министерството на отбраната. Остава неясно как са излезли извън офиса му.

Говорител на ведомството е казал, че в министерството е била докладвана загубата на „чувствителни документи“, но отказа допълнителни коментари. Правителството на Обединеното кралство е започнало разследване по случая.

В документите е посочено каква ще е реакцията на Русия при доближаването на HMS Defender до полуостров Крим, анексиран от Кремъл през 2014 г. На 23 юни Руското Министерство на отбраната обяви, че техен кораб е стрелял предупредително срещу британския разрушител, който нарушил териториалната граница в Черно море в района на кримския нос Фиолент, навлизайки на 3 км навътре.

Конфронтация между руски и британски военни кораби в Черно море

Според МО в Москва – HMS Defender не реагирал на предупрежденията и самолет Су-24М пуснал четири бомби по курса на придвижването му. Министерството на отбраната на Великобритания реагира с различна версия за събитията, в която се твърдеше, че срещу разрушителя не е стреляно от руска страна, а военният кораб е извършвал "мирно преминаване край украинските териториални води в съответствие с международното право".

От секретните документи, открити на автобусната спирка, става ясно, че британските военни са обмисляли два маршрута – за спокойно преминаване през Черно море и такъв, който би довел до остра реакция на Москва. В крайна сметка е избран вторият, независимо от рисковете за сигурността, с цел Великобритания да се обяви срещу анексирането на Крим и да подкрепи Украйна.

Мисията, която е определена от Обединеното кралство като „спокойно преминаване през украински води“, е била проведена с очакването, че Русия може да отговори агресивно, става ясно от докладите. „След прехода от отбранителна ангажираност към оперативна дейност, е много вероятно руският Военноморски флот и Военновъздушните сили да започнат по-чести и напористи действия“, е записано в една от презентациите, според BBC.

От британското Министерство на отбраната са подготвили два маршрута. Единият от тях, който бе осъществен, е описан като „спокоен преход от Одеса до Батуми“. „Той би създал възможност за работа с украинското правителство (…) Великобритания признава тези води за територия на Украйна“, пише в документите. Посочени са и три възможни отговора от руска страна – от „спокоен и професионален“ до „нито спокоен, нито професионален“. В случая Русия реагира агресивно, както твърди тяхното МО.

Другият маршрут е бил такъв, че да остави HMS Defender далеч от спорните територии. Това би отхвърлило всякакви конфронтации, показва една от презентациите, но би било и риск Русия да каже, че „Великобритания се плаши и бяга далеч“.

Документите, открити на спирката в Кент, показват, че избраният маршрут е бил решение, изчислено от британското правителство по начин, по който да покажат подкрепата си към Украйна и да заявят, че водите около Крим са на Киев.

Това определено е използване на военен кораб за преследване на дипломатически цели, анализират от BBC.

Според условията на Конвенцията за морското право на ООН от 1982 г. – преминаването на чуждестранен кораб се описва като „спокойно“, когато „не накърнява мира, реда или сигурността на държавата, чието крайбрежие се намира в близост“. Според повечето държави в света, в този случай въпросната страна е Украйна, а не Русия.

Съдържанието на документите не се изчерпва само с тази мисия. В тях има информация за кампании за износ на оръжия, включително чувствителни данни за области, в които Обединеното кралство би се озовало в конкуренция с европейските си съюзници след „Брекзит“. Вътре може да се видят още данни от дискусията между Великобритания и САЩ, касаещи първите месеци от управлението на Джо Байдън, пише BBC.

Повечето от документите са маркирани като „секретни“. Един от тях е адресиран до секретаря на министъра на отбраната Бен Уолъс. В него се посочват „чувствителни препоръки“ за последствията на британските военни в Афганистан след края на операция „Решителна подкрепа“ на НАТО. Тя приключи след указ на Байдън, който реши да изтегли американските войски след дълги години борба срещу талибаните в страната.

В докладите се посочва американско запитване за помощ от Великобритания в няколко области и се задават въпроси дали британски специални части ще останат в Афганистан и след изтеглянето на тези на САЩ. Според медиите на Острова – Обединеното кралство ще остави част от военния си контингент в страната.

Документите посочват, че опцията за пълно изтегляне на британците от Афганистан все пак остава, тъй като „военните части ще бъдат уязвими, превръщайки се в мишени на сложна мрежа от актьори“. „Афганистан става все по-опасен“, пише още в докладите, макар нито един британец да не е бил убит там от февруари 2020 г. насам.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

21 нюанса червено

18:13 - 26.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024