Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън отправи силно послание към държавните лидери на страните от инициативата "Три морета", чиято среща на върха се провежда в София на 8 и 9 юли. 

"Споделяме вашия ангажимент към продължаващото подобряване на интеграцията и регионалната взаимосвързаност. Това може да ви сближи още повече с европейските институции, като по този начин ще се завърши една отдавна поставена цел за Европа - единна, свободна и мирна. Заедно ще положим усилия за докажем, че демокрацията може да води напред благодарение на своите ценности в защита на нуждите на хората: да сложим край на Covid-пандемията, да изградим по-устойчиви и справедливи икономики, да инвестираме в инфраструктура с висок стандарт по начин, който е прозрачен. Да изкореним корупцията, която краде шанса за успех на твърде много народи", каза Джо Байдън по време на обръщението си към гостите на събитието, като благодари на президента Румен Радев и на министър Кирил Петков за домакинството.

"Има невероятен потенциал за разширяване на сътрудничеството и свързаността между страните в тази група. Това ще усили сигурността и просперитета на региона - и в интерес на истината - ще бъде от полза и на останалия свят.

САЩ ще бъде вашият непоколебим партньор във всяка стъпка", каза Джо Байдън.

"Работейки заедно, вие ще подсилите и своя суверенитет, ще подобрите енергийната си сигурност, ще гарантирате, че всички жители на този регион ще имат шанс да се конкурират и да успяват в икономиката на 21 век. Нямам търпение да работя в по-близко сътрудничество с всички вас, за да създадем по-сигурен и силен свят. Свят, в който принудата и заплахите не се използват за тормоз, а дезинформацията и кибератаките не се използват за манипулация. Можем да го постигнем. Можем, ако го правим заедно", посочи още той. 

В инициативата участват 12 държави от Източна Европа, разположени между Балтийско, Черно и Адриатическо море. Стратегически партньори на групата за сближаване между източноевропейските държави са САЩ, Германия и ЕК. 

"Реалисти сме и напълно осъзнаваме колко трудна и изключително амбициозна е тази задача, тъй като необходимите инвестиции значително надхвърлят наличните ресурси както на отделните държави, така и европейските фондове. Въпреки това, осъзнаваме и огромния потенциал, който може да бъде разгърнат със силата на общите ни усилия", каза Румен Радев по време на речта си пред участниците. 

Радев се обяви за постигането на много по-добра свързаност в науката, образованието, технологиите и иновациите, за развитие на потенциала на младите хора от региона, които да останат ангажирани с неговото развитие. 

Директорът на МВФ Кристалина Георгиева, която също е в София за срещата на върха, даде оптимистична прогноза за възстановяването на източните държави, като посочи, че "най-накрая се вижда светлина в тунела по отношение на икономическата ситуация", а "sветлината е по-силна за страните, участващи в Инициативата „Три морета”, отколкото за техните западни съседи". 

Георгиева даде сравнение с двойно по-високия прогнозен растеж на БВП за държавите от региона на фона на останалите страни от ЕС, комбиниран с дефицит от 4% - наполовина от този на Западна Европа, по думите й. 

"Изчислили сме, че на 1 евро, изразходвано за инфраструктура, се връщат 1,7 до 2,5 евро. И това в дългосрочен план стимулира растежа. Половин процент повече дял на научноизследователска и развойна дейност в БВП ще донесе 5 процента ръст в дългосрочен план. Ние в МВФ сме зад вас”, каза още тя. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?