Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън отправи силно послание към държавните лидери на страните от инициативата "Три морета", чиято среща на върха се провежда в София на 8 и 9 юли.

"Споделяме вашия ангажимент към продължаващото подобряване на интеграцията и регионалната взаимосвързаност. Това може да ви сближи още повече с европейските институции, като по този начин ще се завърши една отдавна поставена цел за Европа - единна, свободна и мирна. Заедно ще положим усилия за докажем, че демокрацията може да води напред благодарение на своите ценности в защита на нуждите на хората: да сложим край на Covid-пандемията, да изградим по-устойчиви и справедливи икономики, да инвестираме в инфраструктура с висок стандарт по начин, който е прозрачен. Да изкореним корупцията, която краде шанса за успех на твърде много народи", каза Джо Байдън по време на обръщението си към гостите на събитието, като благодари на президента Румен Радев и на министър Кирил Петков за домакинството.

"Има невероятен потенциал за разширяване на сътрудничеството и свързаността между страните в тази група. Това ще усили сигурността и просперитета на региона - и в интерес на истината - ще бъде от полза и на останалия свят.

САЩ ще бъде вашият непоколебим партньор във всяка стъпка", каза Джо Байдън.

"Работейки заедно, вие ще подсилите и своя суверенитет, ще подобрите енергийната си сигурност, ще гарантирате, че всички жители на този регион ще имат шанс да се конкурират и да успяват в икономиката на 21 век. Нямам търпение да работя в по-близко сътрудничество с всички вас, за да създадем по-сигурен и силен свят. Свят, в който принудата и заплахите не се използват за тормоз, а дезинформацията и кибератаките не се използват за манипулация. Можем да го постигнем. Можем, ако го правим заедно", посочи още той.

В инициативата участват 12 държави от Източна Европа, разположени между Балтийско, Черно и Адриатическо море. Стратегически партньори на групата за сближаване между източноевропейските държави са САЩ, Германия и ЕК.

"Реалисти сме и напълно осъзнаваме колко трудна и изключително амбициозна е тази задача, тъй като необходимите инвестиции значително надхвърлят наличните ресурси както на отделните държави, така и европейските фондове. Въпреки това, осъзнаваме и огромния потенциал, който може да бъде разгърнат със силата на общите ни усилия", каза Румен Радев по време на речта си пред участниците.

Радев се обяви за постигането на много по-добра свързаност в науката, образованието, технологиите и иновациите, за развитие на потенциала на младите хора от региона, които да останат ангажирани с неговото развитие.

Директорът на МВФ Кристалина Георгиева, която също е в София за срещата на върха, даде оптимистична прогноза за възстановяването на източните държави, като посочи, че "най-накрая се вижда светлина в тунела по отношение на икономическата ситуация", а "sветлината е по-силна за страните, участващи в Инициативата „Три морета”, отколкото за техните западни съседи".

Георгиева даде сравнение с двойно по-високия прогнозен растеж на БВП за държавите от региона на фона на останалите страни от ЕС, комбиниран с дефицит от 4% - наполовина от този на Западна Европа, по думите й.

"Изчислили сме, че на 1 евро, изразходвано за инфраструктура, се връщат 1,7 до 2,5 евро. И това в дългосрочен план стимулира растежа. Половин процент повече дял на научноизследователска и развойна дейност в БВП ще донесе 5 процента ръст в дългосрочен план. Ние в МВФ сме зад вас”, каза още тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът