Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън е провел разговор с руския държавен глава Владимир Путин във вторник, по време на която е предложил среща "в трета държава през следващите месеци". Това става ясно от съобщение на Белия дом. 

Телефонният разговор се случва в контекста на мобилизирането на руски военни сили по границата с Украйна, което наложи повишаване на предупредителната степен в НАТО до най-високо ниво. 

Преди седмици Джо Байдън влезе в задочен сблъсък с Путин, след като в едно от първите си телевизионни интервюта отговори положително на въпроса дали смята, че руският президент е "убиец". 

В хода на разговора от 13 април двамата са обсъдили "няколко регионални и глобални проблеми, включително намерението на САЩ и Русия да продължат диалога за стратегическа стабилност по множество въпроси, свързани с контрола на въоръжението и сигурността, в хода на усилията за удължаване на договора за съкращаване на стратегическите въоръжения". 

Президентът Байдън е посочил още, че "САЩ ще действа твърдо в защита на националните си интереси в отговор на действията на Русия като кибер прониквания и намеса в изборите". Той е изразил твърда подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и е настоял за деескалация на напрежението пред Путин. 

"Президентът Байдън потвърди целта си за изграждане на стабилни и предсказуеми отношения с Русия в съответствие с американските интереси, като предложи среща в трета държава през следващите месеци, за да бъде обсъден пълния обхват на проблеми, пред които САЩ и Русия са изправени", се казва в съобщението. 

Отношенията между двете държави са обтегнати от средата на март, когато Русия привика своя посланик в САЩ обратно в Москва за "консултации" след интервюто на Джо Байдън. 

В края на март американският президент отправи още една покана към Путин и към китайския държавен глава Си Дзинпин за дистанционна среща на върха по въпросите на климата, която би трябвало да се проведе на 22-23 април с участието на лидери от 40 държави. 

В съобщението на Кремъл се посочва, че "обстоятелно са обсъдени текущото състояние на руско-американските отношения и някои актуални аспекти на международния дневен ред". Потвърдена е и поканата за климатичната среща във видеоконферентна връзка. 

"И от двете страни беше изразена готовност за продължаване на диалога по най-важните направления на гарантирането на глобалната сигурност, което би отговорило на интересите не само на Русия и САЩ, но и на цялата световна общност. Освен това Джоузеф Байдън изрази интерес от нормализирането на ситуацията в двустранните отношения и установяването на стбаолно и предсказуемо взаимодействие по такива остри проблеми като осигуряването на стратегическата стабилност и контрола над въоръжението, иранската ядрена програма, ситуацията в Афганистан, глобалните промени в климата. В този контекст президентът на САЩ предложи да се разгледа възможността за провеждане на лична среща на високо ниво в обозрима перспектива", се казва в съобщението на руската страна. 

"При размяната на мнения по вътрешноукраинската криза Владимир Путин изложи подходи за политическо регулиране, които са базирани на комплекса мерки от Минск", посочват още от Кремъл. 

В позицията не се потвърждава дали Путин се е съгласил на срещата и на участие в климатичната конференция, но е "договорено да се дадат указания на съответните ведомства, за да разработят засегнатите по време на телефонния разговор въпроси". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?