Джо Байдън с първа победа в предварителните избори Снимка: © Getty Images

След три поражения в надпреварата за президентската кандидатура на Демократите, бившият вицепрезидент Джо Байдън спечели първичните избори в щата Южна Каролина. Байдън, който принадлежи към умереното крило на демократите, печели почти 50 процента от гласовете. Бърни Сандърс е малко под 20 процента.

78-годишният Сандърс продължава да води, след като спечели два предварителни избора досега досега. Южна Каролина беше четвъртият вот и последният преди "Супер вторник”, когато гласуват едновременно14 щата, които общо имат 1317 гласа. Цикълът от предварителни избори приключва в началото на юни, а през юли националната конференция на Демократите ще издигне официалния кандидат за президент, който ще е конкурент на Доналд Тръмп на изборите на 3 ноември.

Самият Тръмп няма сериозна вътрешнопартийна конкуренция.

Байдън беше вицепрезидент на предшественика на Тръмп Барак Обама. В случай на поражението на Байдън в Южна Каролина, имаше спекулации ще това ще е краят на кампанията му. В Южна Каролина има много чернокожи избиратели, които очаквано са дали гласа си за Байдън.

Резулатите на Байдън до момента са доста под очакванията. Той завърши четвърти в Айова и пети в Ню Хемпшир. Байдън бе на второ място в Невада, но далеч зад Бърни Сандърс.

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг (78 год.) години не участва в предварителните избори в Южна Каролина, както и в останалите досега. Мултимилиардерът ще се включи в надпреварата за първи път на "Супер вторник".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024
Важно днес

Гешев обвини комисията "Нотариуса" в предизборно шоу, направи свое и закри седянката (Обновена)

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Политика

Идва ли краят на лидерството на Матео Салвини?

Изправен пред спад в подкрепата сред избирателите си, лидерът на "Лига"  и настоящ заместник министър-председател на Италия Матео Салвини получи остра критика от основателя на партията - Умберто Боси

12:38 - 16.04.2024