Джок Полфрийман е напуснал България по искане на МВР Снимка: © https://www.facebook.com/PalfreemanJock

Джок Полфрийман, който излежа 12-годишна присъда за убийството на Андрей Монов, е напуснал България преди няколко месеца.

Новината е потвърдена от адвоката на австралиеца Калин Ангелов пред БНТ, като по неговите думи - Полфрийман е бил принуден от дирекция "Миграция" на МВР да си тръгне.

"Той искаше да остане в България, но от дирекция "Миграция" му съобщиха, че е невъзможно. И ако не напусне страната, ще предприемат действия за неговото екстрадиране с възможност дори да бъде върнат в центъра в "Бусманци", казва юристът.

Казусът около предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман и последвалия хаос около въпроса дали може да остане в България или не се развиваше в продължение на цяла година между 2019 и 2020 г.

След като беше освободен от затвора и излезе на свобода, срещу него бяха издадени две противоречащи си заповеди - забрана за напускане на територията на страната и заповед за експулсирането му след края на присъдата.

През ноември 2020 г. ВАС окончателно отмени акта на дирекция "Миграция", с която не се позволяваше на Полфрийман да излиза от България. От твърденията на адвоката му става ясно, че МВР е поискало той да напусне страната още преди да стане ясно дали заповедта за експулсиране е законна.

Първоначално Джок Полфрийман планираше да остане в България, за да продължи активистката си работа за защита правата на затворниците.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024