Джок Полфрийман вече може да напусне България Снимка: © Facebook.com/PalfreemanJock

Джок Полфрийман, който излежа 12-годишна присъда за убийството на Андрей Монов, вече няма забрана за напускане на страната. Днес Върховният административен съд окончателно отмени акта на Дирекция „Миграция“.

Новината съобщи Полфрийман в профила си във Facebook, а тя бе потвърдена от в. „Сега“, които се позовават на решението на съда от 20 ноември.

Австралийският гражданин беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г., но миналата година Софийският апелативен съд го освободи предсрочно. През май тази година бе взето решение той да остане на свобода.

Според върховните съдии – в Закона за чужденците няма изискване МВР да чака предложение от прокуратурата, за да отмени заповед, която вече няма основание да действа. Те казват, че щом осъдителната му присъда вече не се изпълнява, са отпаднали и основанията за забрана за напускане на страната.

Полфрийман излезе на свобода, изпълнявайки двете нужни условия – изтърпяване на поне половината от наказанието и наличие на данни, че се е поправил и не представлява опасност за обществото.

Казусът предизвика сериозен обществен скандал заради съпротивата от страна на прокуратурата, юридическите представители на Централния софийски затвор и близките на загиналия Андрей Монов.

Днес Полфрийман написа във Facebook, че „лъжите на МВР“ са били „изобличени официално“. „Министерството и заместник-министърът от #ГЕРБ и #ВМРО трябва да подадат оставка заради това, че лъгаха съда и обществото“, добави той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024