Джокович обжалва депортирането от Австралия, баща му го обяви за "лидер на свободния свят" Снимка: © Getty Images

Световният No.1 в мъжкия тенис Новак Джокович обжалва решението на австралийските власти да го депортират от страната заради отмяната на визата му.

Адвокатите на 9-кратния шампион от Australian Open са подали жалба пред съда в Мелбърн в четвъртък, след като той беше спрян още при пристигането си на летището, а междувременно бе изолиран в хотел заради отказа на граничните власти да му разрешат престой в страната.

Той ще остане в хотела поне до понеделник, докато съдът се произнесе по казуса.

Причината за отказаната виза е, че Джокович не е успял да предостави "убедителни доказателства, които да са съобразени с изискванията за влизане на територията на страната".

34-годишният сърбин отказва да се ваксинира срещу Covid-19, а след дълги противоречия обяви, че ще защитава титлата си в Мелбърн през 2022 г., защото е получил медицинско изключение за участие в турнира.

Австралийската медия The Age съобщава, че защитниците на Джокович не са успели да предоставят писмени материали в подкрепа на жалбата му до 16 ч. местно време. Съдията Антъни Кели е заявил, че е готов да разреши случая по най-бързия начин и ако се наложи - да изслуша тенисиста в онлайн-заседание.

Според източници на The Age - тенисистът е поискал медицинско изключение заради това, че е преболедувал Covid-19 през изминалите шест месеца. Досега мотивът на Джокович не беше обявен публично. Няма и публична информация той наистина да е прекарал повторно коронавирусната инфекция.

Джокович преболедува Covid-19 за първи път през лятото на 2020 г., когато няколко играчи - включително Григор Димитров - се заразиха на демонстративен турнир, организиран от него в Сърбия. От началото на 2021 г. насам Джокович е имал достатъчно време да се ваксинира, ако е искал да го направи.

Още през ноември директорът на Тенис асоциацията на Австралия Крейг Тили е получил изрично писмено предупреждение, че "хората, които са преболедували Covid-19, но не са ваксинирани, не може да се смятат за напълно имунизирани" и че няма да бъдат допускани за влизане в страната без карантина.

Асоциацията обаче е ползвала препоръките на австралийската експертна комисия по ваксините, според която прекараната инфекция намалява риска от повторно заразяване за поне 6 месеца и заради това може да се смята за временно изключение от ваксинация за максимален срок от 6 месеца. Sydney Morning Herald обаче цитира източници от правителството на Австралия, които посочват, че комисията не е обвързана с правилата, които са въведени от властите в щата Виктория и Тенис асоциацията.

Организаторите на Australian Open твърдят пред медията, че "няколко други играчи също са допуснати в страната с медицинско изключение на базата на това, че са били инфектирани в предходните 6 месеца". Ако това е вярно - остава под въпрос как е преминал процесът по одобряването им и с какво се различава от този при Джокович.

Тенис асоциацията е поискала от съда да намери решение по казуса до вторник, защото ще бъде необходимо време да се потърси заместник на Джокович за Australian Open преди началото на 17 януари.

Съдия Кели обаче е отказал да се съобразява с изискванията на организаторите на турнира с думите: "С цялото ми уважение, но не може опашката да върти кучето".

Скандалът с Джокович се превърна и в политическа тема в Австралия. Премиерът Скот Морисън обяви, че "правилата са си правила и няма специални изключения". Той благодари на граничните полицаи за това, че са си свършили работата.

Джокович и екипът му прекараха цялата нощ на летището в Мелбърн, като са се преместили в хотел в квартала Карлтън около 10 ч. сутринта местно време.

Междувременно неговият баща Сърджан Джокович използва случая, за да превърне сина си в "жертва" на заговор на австралийските власти.

"От този момент Новак стана символ и лидер на свободния свят, света на бедните и онеправданите нации и народи. Моят син Новак Джокович показа, че една малка, но героична страна като Сърбия може да има най-добрия тенисист и спортист на всички времена, и истината повече няма да бъде крита" ,казва той, цитиран от сръбски медии.

"Новак е Спартак на новия свят, който не търпи несправедливост, колониализъм и лицемерие, а се бори за равенството на всички хора на планетата, независимо от цвета на кожата, незаивисимо кой Бог почитат и колко пари имат", казва още Джокович-баща.

Той обвинява "света на богатите", че не разрешавал на Ноле да играе тенис, но предупреждава, че "сега ще започне много по-сериозна игра".

Личното състояние на Джокович се оценява на над 200 млн. долара според данни от 2021 г.

Единственият по-богат от сърбина активен тенисист е Роджър Федерер, който спечели 90 млн. долара дори в годината, в която трябваше да се възстанови от травма на коляното - приходите му се дължат преди всичко на спонсорството на Rolex, Credit Suisse и Uniqlo, както и от инвестицията му в швейцарската компания On.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024