Джон Фрушанте се завърна в Red Hot Chili Peppers с новата песен "Black Summer" Снимка: © Getty Images

Има китаристи, които разпознаваш от няколко тона. Независимо в колко голяма група са, индивидуалните им стилове незабавно се изнасят като основния акцент в композициите и променят изцяло облика на песните. Такъв е Джон Фрушанте за Red Hot Chili Peppers.

След 12 години прекъсване, Джон се завърна в бандата и още първата им песен заедно ни връща към класическия стил, с който се превърнаха в световен феномен през 90-те години и началото на този век.

"Black Summer" е пропита с топлите звуци от китарата на Фрушанте и е като среща със стар близък приятел. Всеки фен мечтаеше да чуе групата обратно в тази конфигурация, а първият сингъл ни кара да очакваме с още по-голямо нетърпение предстоящия албум "Unlimited Love", който излиза на първи април.

Всичко изглежда на мястото си - Джон и Флий са една от най-легендарните комбинации от китара и бас, Антъни Кийдис продължава да омaгьосва с хаотични лирики и да бъде основния източник на енергия в клипа дори на 60, а Чад Смит отново поднася солидна основа на барабаните. Беквокалите на Фрушанте също се завръщат, за бъде картината пълна.

В нито един момент това не бива да бъде считано като критика към Джош Клингхофер, който наследи учителя си на китарата в групата и бе част от албумите "I'm With You" и "The Getaway". Неговият период оставя зад себе си хитове като "Look Around", "The Adventures of Rain Dance Maggie" и "Dark Necessities", но рязкото му напускане не изненада дори самия него. Джош пасна чудесно, но беше като доведен син, а сега отново оригиналното семейство е заедно.

Защо Фрушанте е толкова важен за Red Hot Chili Peppers?

Джон не е първият китарист на групата. Когато се мести в Калифорния, той е само фен, а Red Hot са местните звезди - концертите им са диви, но и някак интимни. Той самият е на път да се включи към обкръжението на един от идолите си Франк Запа и да продължи да се занимава усилено с развитието си като музикант. Точно преди да вземе това решение обаче, Хилър Словак предозира и в бандата се освобождава място. Изборът е лесен - възможността за свободен живот на рокендрол звезда надделява и Фрушанте заема позицията.

Rolling Stone Magazine пише: "Red Hot Chili Peppers винаги са можели да създават парти, но трябваше да се появи Джон Фрушанте, за да ги превърне в групата, която пълни арени и има стил, който може да нарече свой собствен."

Джон променя собственоръчно фънкарската природа на групата с много по-сложни и чувствени мелодии. Раждат се "Under The Bridge", "Californication" и десетки други хитове, които ги извеждат до върха на световната музика.

Именно затова днес милионите фенове на групата очакват с притаен дъх началото на април, за да могат отново да се потопят в магията, наречена Red Hot Chili Peppers.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023