Джон Фрушанте се завърна в Red Hot Chili Peppers с новата песен "Black Summer" Снимка: © Getty Images

Има китаристи, които разпознаваш от няколко тона. Независимо в колко голяма група са, индивидуалните им стилове незабавно се изнасят като основния акцент в композициите и променят изцяло облика на песните. Такъв е Джон Фрушанте за Red Hot Chili Peppers.

След 12 години прекъсване, Джон се завърна в бандата и още първата им песен заедно ни връща към класическия стил, с който се превърнаха в световен феномен през 90-те години и началото на този век.

"Black Summer" е пропита с топлите звуци от китарата на Фрушанте и е като среща със стар близък приятел. Всеки фен мечтаеше да чуе групата обратно в тази конфигурация, а първият сингъл ни кара да очакваме с още по-голямо нетърпение предстоящия албум "Unlimited Love", който излиза на първи април.

Всичко изглежда на мястото си - Джон и Флий са една от най-легендарните комбинации от китара и бас, Антъни Кийдис продължава да омaгьосва с хаотични лирики и да бъде основния източник на енергия в клипа дори на 60, а Чад Смит отново поднася солидна основа на барабаните. Беквокалите на Фрушанте също се завръщат, за бъде картината пълна.

В нито един момент това не бива да бъде считано като критика към Джош Клингхофер, който наследи учителя си на китарата в групата и бе част от албумите "I'm With You" и "The Getaway". Неговият период оставя зад себе си хитове като "Look Around", "The Adventures of Rain Dance Maggie" и "Dark Necessities", но рязкото му напускане не изненада дори самия него. Джош пасна чудесно, но беше като доведен син, а сега отново оригиналното семейство е заедно.

Защо Фрушанте е толкова важен за Red Hot Chili Peppers?

Джон не е първият китарист на групата. Когато се мести в Калифорния, той е само фен, а Red Hot са местните звезди - концертите им са диви, но и някак интимни. Той самият е на път да се включи към обкръжението на един от идолите си Франк Запа и да продължи да се занимава усилено с развитието си като музикант. Точно преди да вземе това решение обаче, Хилър Словак предозира и в бандата се освобождава място. Изборът е лесен - възможността за свободен живот на рокендрол звезда надделява и Фрушанте заема позицията.

Rolling Stone Magazine пише: "Red Hot Chili Peppers винаги са можели да създават парти, но трябваше да се появи Джон Фрушанте, за да ги превърне в групата, която пълни арени и има стил, който може да нарече свой собствен."

Джон променя собственоръчно фънкарската природа на групата с много по-сложни и чувствени мелодии. Раждат се "Under The Bridge", "Californication" и десетки други хитове, които ги извеждат до върха на световната музика.

Именно затова днес милионите фенове на групата очакват с притаен дъх началото на април, за да могат отново да се потопят в магията, наречена Red Hot Chili Peppers.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Торнадо и бури отнеха живота на поне 21 души и разрушиха стотици сгради в САЩ

Бурите са повредили 100 щатски магистрали и пътища.

08:18 - 28.05.2024
Важно днес

ГЕРБ се похвали със свалени билбордове на Николай Денков

Борисов не давал на партията си да му качва снимките на рекламни пана

19:09 - 27.05.2024
Важно днес

Главчев освободи заместник-министъра на транспорта Димитър Герасимов

Той беше на поста 4 месеца и отговаряше за "Български пощи"

18:41 - 27.05.2024
Важно днес

Мистерия около смъртта на съпруга на евродепутат: Убит ли е Анджело Онорато

Властите проверяват всяка хипотеза за смъртта на съпругата на италианския евродепутат Франческа Донато

18:15 - 27.05.2024
Важно днес

ЕС санкционира магистратите от делата срещу Алексей Навални и други правозащитници

В списъка попада и Федерлната служба за изпълнение на наказанията на Русия

17:23 - 27.05.2024
Бизнес

Дейвид Бекъм стана посланик на AliExpress, докато ЕС разследва китайския онлайн гигант

Футболистът Дейвид Бекъм е новото лице на гиганта за онлайн търговия AliExpress

16:43 - 27.05.2024