Снимка: © Getty Images

Има китаристи, които разпознаваш от няколко тона. Независимо в колко голяма група са, индивидуалните им стилове незабавно се изнасят като основния акцент в композициите и променят изцяло облика на песните. Такъв е Джон Фрушанте за Red Hot Chili Peppers.

След 12 години прекъсване, Джон се завърна в бандата и още първата им песен заедно ни връща към класическия стил, с който се превърнаха в световен феномен през 90-те години и началото на този век. 

"Black Summer" е пропита с топлите звуци от китарата на Фрушанте и е като среща със стар близък приятел. Всеки фен мечтаеше да чуе групата обратно в тази конфигурация, а първият сингъл ни кара да очакваме с още по-голямо нетърпение предстоящия албум "Unlimited Love", който излиза на първи април. 

Всичко изглежда на мястото си - Джон и Флий са една от най-легендарните комбинации от китара и бас, Антъни Кийдис продължава да омaгьосва с хаотични лирики и да бъде основния източник на енергия в клипа дори на 60, а Чад Смит отново поднася солидна основа на барабаните. Беквокалите на Фрушанте също се завръщат, за бъде картината пълна.

В нито един момент това не бива да бъде считано като критика към Джош Клингхофер, който наследи учителя си на китарата в групата и бе част от албумите "I'm With You" и "The Getaway". Неговият период оставя зад себе си хитове като "Look Around", "The Adventures of Rain Dance Maggie" и "Dark Necessities", но рязкото му напускане не изненада дори самия него. Джош пасна чудесно, но беше като доведен син, а сега отново оригиналното семейство е заедно.

Защо Фрушанте е толкова важен за Red Hot Chili Peppers? 

Джон не е първият китарист на групата. Когато се мести в Калифорния, той е само фен, а Red Hot са местните звезди - концертите им са диви, но и някак интимни. Той самият е на път да се включи към обкръжението на един от идолите си Франк Запа и да продължи да се занимава усилено с развитието си като музикант. Точно преди да вземе това решение обаче, Хилър Словак предозира и в бандата се освобождава място. Изборът е лесен - възможността за свободен живот на рокендрол звезда надделява и Фрушанте заема позицията. 

Rolling Stone Magazine пише: "Red Hot Chili Peppers винаги са можели да създават парти, но трябваше да се появи Джон Фрушанте, за да ги превърне в групата, която пълни арени и има стил, който може да нарече свой собствен."

Джон променя собственоръчно фънкарската природа на групата с много по-сложни и чувствени мелодии. Раждат се "Under The Bridge", "Californication" и десетки други хитове, които ги извеждат до върха на световната музика.

Именно затова днес милионите фенове на групата очакват с притаен дъх началото на април, за да могат отново да се потопят в магията, наречена Red Hot Chili Peppers. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"