Снимка: © Twitter

Да си на 62 години и не само да се намираш в перфектна физическа форма, но и да достигнеш до границите на човешките възможности, поставяйки световен рекорд. Джордж Хууд знае какво е чувството. 

На 15 февруари той се задържа за цели 8 часа, 15 минути и 15 секунди в позиция планк – поза, в която се крепи на земята само на лактите и пръстите на краката, докато тялото му е изпънато докрай. А за „Гинес“ не остана нищо друго, освен да потвърдят новия световен рекорд.

Най-доброто постижение при жените в момента се държи от Дана Гловацка от Канада, която се задържа в позиция планк за 4 часа, 19 минути и 55 секунди миналата година.

Хууд е американец и бивш морски пехотинец, както и бивш специален агент на Администрацията за борба с наркотиците. През 2011 той пак чупи рекорда за най-дълго задържане на планк – 1:20 ч. Но когато опита да задмине постижението си отново през 2016, загуби от Мао Уейдонг от Китай, който направи „дъска“ за 8 часа, 1 минута и 1 секунда.

Джордж обаче бе решен да си върне титлата. Той сподели, че е тренирал всеки ден в продължение на 18 месеца по около 7 часа с поглед, насочен към големия ден.

„Всеки ден стоя в позиция „планк“ по 4-5 часа“, каза жителят на Илинойс пред CNN. „Правя още 700 лицеви опори на ден, 2,000 клека в серии от по 100, както и 500 клека с тежести. А за горната част от тялото и за ръце правя приблизително по 300 бицепсови сгъвания на ден“.

За да достигне до рекорда, през цялото време за подготовка Хууд е стоял в позиция планк около 2,100 часа.

Когато се качи на платформата, за да счупи световния рекорд, е мислил за тримата си синове през цялото време. Друга от мотивациите му е песента „Du Hast“ на „Рамщайн“.

„Когато стане трудно, знаете ли какво правя? Пускам музиката толкова силно, че направо ще си помислите, че сте на рок концерт. Винаги съм мечтаел да съм рок звезда през 80-те. А през тези 8 часа, 15 минути и 15 секунди бях рок звезда, казва щастливият Джордж.

„Паренето започва в лактите“, споделя той как се чувства по време на планк позата. „Кожата се изпъва и те се нараняват. Когато това се случи, приемам много вода и в даден етап се обездвижват. Когато се обездвижа напълно, се чувствам много добре. Просто е въпрос на това дали си уморен и искаш да спреш“.

Но колкото и да му се е искало да спре, Хууд признава, че е трябвало да продължи, защото причината, поради която го прави, е по-голяма от самия него. Целта му е да помогне в борбата с психическото разстройство.

С опита му във военното дело и правото, Хууд знае, че именно тези заболявания често са заклеймявани. Така че той постигна рекорда в 515 Fitness – място, което помага на хората да се излекуват от менталните си проблеми чрез упражнения и тренировки.

„Когато бяхме в сражение в пехотата, или пък дори в ситуация с останалите агенти от Администрацията за борба с наркотиците, често сме попадали под обстрел“, каза Хууд. „Някои хора не издържат на това, защото са обременени с други неща, които минават около тях. Дали заради брачни проблеми, грижи, свързани с децата, или финансови проблеми, понякога тези неща тласкат хората към ръба и те не знаят как да се отърват от тях, как да говорят за тях“.

„Но когато преминат прага на 515 Fitness, за тях има надежда, защото тук има дипломирани професионалисти и треньори, които да им помогнат да подобрят състоянието си“, споделя Джордж.

Можел е да спре по всяко време след 8 часа и 1 минута, колкото бе рекордът до момента, но каза, че е издържал до 8:15:15 заради символиката в числата с 515 Fitness.

А за да отпразнува връщането на световния рекорд на своята сметка, Хууд направи бързи 75 лицеви опори.

Според Джордж това ще бъде последният път, в който чупи рекорда за задържане в позиция планк, тъй като следващата му цел е да постави рекорд за най-много лицеви опори, изпълнени в рамките на час. За момента върховото постижение е 2,806.

Има ли урок, който Джордж може да предаде на хората? „Всеки може да направи това, което и аз“.

„Всеки може да започне отнякъде“, казва Хууд. „Всяко засадено дърво има своите корени. Когато дървото е засадено и корените започват да растат – дали ще бъде 30 секунди, 5 минути или час в позиция планк, всеки може да започне да повтаря този процес и да се грижи за собственото си дърво. То ще порасне, а вие ще станете по-добри“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени