Ед Шийрън свири на китара и пя в съда, за да обори обвиненията в плагиатство Снимка: © Getty Images

Музикантът Ед Шийрън свири на китара и пя като част от показанията си по делото за нарушаване на авторските права на песента на Марвин Гей „Let's Get It On“, за която е обвинен, че е копирал своя сингъл „Thinking Out Loud“. За да опровергае показанията на музикалния експерт Александър Стюарт, свидетел на ищеца, британската поп звезда изсвири началото на хита си пред присъстващите в съдебната зала.

Преди това Стюарт заяви, че акордите, които Шийран свири в първите 24 секунди на песента, са „почти идентични“ с „Let's Get It On“. Музикантът отрече да ги е изпълнявал по начина, описан от експерта, и пусна двете версии, за да покаже разликата.

Той заяви, че ако наистина е копирал „Let's Get It On“, то би бил идиот да стои на сцената пред 20 000 души и да прави това. В негова защита правният екип на Шийрън твърди, че звуците, използвани в двете песни, са често срещани в поп музиката.

Музикантът е обвинен в копиране на „Let's Get It On“ от наследниците на Ед Таунсенд, който е съавтор на хита от 1973 г. заедно с Гей. Искът срещу Шийрън е за близо 6 млн. долара, което го прави един от най-скъпите процеси за авторски права в историята. А сегашното дело е само последното от много други, заведени срещу поп изпълнителя през последните години.

Ед Шийрън не може да се отърве от дела за плагиатство


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024