"Thinking Out Loud" e един от безапелационните хитове на Ед Шийрън, за който той спечели "Грами" за най-добра песен на 2016 г.

Клипът е гледан над 3,5 милиарда пъти в YouTube, а песента е слушана над 2 млрд. пъти в Spotify.

Сега обаче Шийрън беше принуден да се яви в съда в Ню Йорк, за да се защитава срещу обвинения в плагиатство, и то на световно известната класика на Марвин Гей "Let's Get On".

Това е третото дело срещу британския музикант за нарушени авторски права в последните няколко години - а Ед Шийрън смята, че причината за "пороя" от искове е свързана с негово грешно решение от 2017 г. Но грешката не е музикална, а съдебна.

За да защити авторството си на "Thinking Out Loud" в Ню Йорк, Шийрън свидетелства, че е създал песента, вдъхновен от любовта между неговите баба и дядо.

Той посочва, че след като записал песента, си помислил, че звучи като композиция, заимствана от Ван Морисън, а не Марвин Гей.

Адвокатката му също посочва, че "никой няма право на притежание върху основните музикални градивни елементи": "Двете песни споделят сходна прогресия на акордите, която не подлежи на авторско право и свободно може да се ползва от всички автори на песни".

Ищците са наследници на покойния Ед Таунсенд, който създава "Let's Get On" заедно с Марвин Гей през 1973. Те наемат музикален експерт, който заявява пред съда, че акордите в двете песни са "практически взаимозаемняеми", макар да признава, че има видими разлики в изпълненията.

По време на изслушванията обаче защитата на фамилия Таунсенд залага на изненадващо "доказателство" - клип, в който Ед Шийрън изпълнява импровизирана комбинация на "Thinking Out Loud" и известната песен на Гей.

Това, според тях, било "самопризнание за плагиатство".

Пускането на записа провокира гневна реакция от страна на музиканта: "Ако наистина съм направил това, за което ме обвинявате, трябва да съм бил голям идиот, за да изляза на сцена пред 20 000 души и да направя подобно нещо".

"Повечето поп песни могат да се "наложат" една върху друга - като тръгнете от "Let it Be" и стигнете до "No Woman, No Cry", коментира той. Шийрън посочва, че е съвсем лесно да започне да пее едно парче и да прелее към друго, ако са в една и съща тоналност.

Решението все пак ще е на съда, който би трябвало да излезе с присъда до две седмици. Жалбата беше подадена още преди 5 години.

Ед Шийрън съвсем не е единственият съвременен музикант, който си има неприятности заради авторски права, но той смята, че проблемите му са настъпили, след като се е съгласил да сключи извънсъдебно споразумение през 2017 г.

Тогава атаката идва от композиторите Мартин Харингтън и Том Ленард, които "разпознават" елементи от своя песен в сингъла на Шийрън "Photograph" и го дават на съд за 20 млн. долара.

Шийрън се съгласява да плати определена сума, за да прекрати процеса, но впоследствие съжалява за решението си - защото то дава стимул на други автори да претендират за обезщетения заради композициите му.

През 2017 Шийрън решава да добави композиторите на песента "No Scrubs" на TLC към авторите на песента си "Shape of You", след като фенове го обвиняват в прекалено заимстване от R'n'B хита от 1999 г.

През 2022 г. Шийрън е съден и от изпълнителите на парче на име "Oh Why", които го обвиняват в плагиатство на "Shape of You". Единственото сходство между двете песни е повторението на "oh why, oh why, oh why" / "oh I, oh I, oh I" в припева. Съдът приема аргументите на Шийрън и му присъжда 1,1 млн. долара съдебни разноски.

Всички тези скандали явно се отразяват тежко на самия певец. След победата в съда през 2022 г. той публикува обяснение в Instagram, в която казва, че делата за плагиатство нанасят сериозна щета върху музикалната индустрия.

"В поп музиката се използват определен брой ноти и много малко акорди. Съвпаденията няма как да не се случат, след като 60 000 песни се качват всеки ден в Spotify. Това са 22 милиона песни на година - а разполагаме само с 12 ноти", казва той.

Шийрън признава, че делата го натоварват прекалено много - както финансово, така и психически.

"Аз не съм юридическо лице. Не съм корпорация. Аз съм човешко същество. Аз съм баща. Аз съм съпруг. Аз съм син. Съдебните процеси не са приятно преживяване", казва още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ДПС няма да издига свой кандидат за кмет на София

ДПС се отказва от изборната битка за столицата

12:50 - 25.09.2023

МВР, ДАНС и прокуратурата отново се обединяват в борбата с изборните измами

Практиката за съвместно звено беше прекъсната, докато Иван Гешев беше главен прокурор

12:05 - 25.09.2023

Слави Трифонов се учуди на "морала" зад кандидатурата на Антон Хекимян

Трифонов уличи бившия си колега, че "проправял пътя на ГЕРБ в медийното пространство"

11:37 - 25.09.2023

Капсула на НАСА с "най-опасната скала в Слънчевата система" кацна на Земята

Учените ще изследват проба от астероида Бенну, който може да се сблъска със Земята вбъдеще

11:26 - 25.09.2023

bTV се разграничи от Хекимян и обяви мерки за защита на "името и репутацията" си по време на кампанията

Медията ще използва външна компания за оценка на обективността

11:18 - 25.09.2023

Терзиев за Хекимян: Опитите на журналисти да влизат в политиката не свършват добре

"За да работи добре едно демократично общество, трябва да има "китайска стена" между медиите и политиката"

10:46 - 25.09.2023

Борисов лично поканил Антон Хекимян за кандидат-кмет в София

Доскорошният директор „Новини, актуални предавания и спорт“ в bTV напусна телевизията само преди няколко дни

10:01 - 25.09.2023

Без тестове върху животни: Garnier е официално сертифициран от Cruelty Free International

Това е голяма стъпка не само за Garnier, но и за индустрията за красота като цяло

09:55 - 25.09.2023

ГЕРБ най-после ще обяви кандидата си за кмет на София

В 10 ч. кандидатите на ГЕРБ ще се регистрират за изборите

08:56 - 25.09.2023