Един чужденец, който помага на българите: Здравният министър ще иска гражданство за д-р Заргар Снимка: © БНТ

Иранецът д-р Абдулах Заргар е управител на болницата в Исперих и през последните няколко години е извадил лечебното заведение от финансовата криза чрез намиране на специалисти и модерна апаратура. Направил е много за града и областта, но скоро няма да може да заема позицията си, ако не получи български гражданство за заслуги. Затова здравният министър Костадин Ангелов ще му съдейства напълно да бъде натурализиран.

Новината съобщи в. „Сега“, позовавайки се на свои източници в здравното ведомство. Д-р Заргар е правил опит да получи гражданство и преди шест години, но тогава в сила е била условна присъда и тригодишен изпитателен срок за това, че не декларирал 29 хиляди долара на влизане в страната. Бил е осъден през 2004 г.

Сега в интернет е пусната и петиция, в която над 1000 души от Исперих настояват иранецът да стане български гражданин, за да продължи своята дейност в полза на обществото.

През 2016 молбата на д-р Заргар за гражданство е отхвърлена заради осъждането от 2004 г., гласи информацията на Министерството на правосъдието, изпратена в отговор до кмета на Исперих – Белгин Шукри. „Сега“ цитира писмото и уточнява, че ако по време на изпитателния срок осъденият не е извършил друго престъпление, заради което трябва да претърпи наказанието си, той се реабилитира по право. Това означава, че когато през 2015 г. министърът е поискал лекарят да получи гражданство, би следвало той да е бил реабилитиран.

За д-р Заргар няма данни в масивите на силовото министерство да е разследван или осъждан, считано към ноември 2019 г.

Иранецът поема ръководството на „МБАЛ-Исперих“ през 2013 г. Тогава болницата е изпаднала в дългове, има запорирани сметки и броят на лекарите не достига. Според гражданите, пуснали петицията в подкрепа на д-р Заргар – той е обиколил няколко болници в различни градове в търсене на медицински специалисти. Успял е отново да отвори реанимацията и да привлече много лекари, които още работят в болницата.

Още през същата година лечебното заведение реализирало печалба в размер на 155 хиляди лева, а тенденцията се запазва и през следващите години, казват инициаторите, цитирайки финансовите отчети на болницата.

Д-р Заргар е първият ортопед в община Исперих от 13 години насам. При него идват хора от Шумен, Търговище, Габрово, Попово, Тутракан и други градове.

Той „продължава да обслужва населението на нашата община, със своето отношение и помощ към хората успя да спечели уважението и любовта както на пациентите, така и на хората, работещи под негово ръководство. Докато нашите лекари напускат страната, за да работят в чужбина, един чужденец избра да помага на пациентите в България“, пише в петицията в подкрепа на иранеца.

„Д-р Заргар направи много за нас и нашата болница, чувстваме се задължени към този лекар, защото от 7 години ставаме свидетели как един чужденец дава всичко от себе си да помогне на хората в България“, казват подписалите се и отчитат „особените заслуги“ на лекаря, както и че „Република България има интерес от натурализацията му“.

По принцип всеки може да получи българско гражданство по натурализация, ако отговаря едновременно на следните условия: да е пълнолетен, да има разрешение за постоянно пребиваване от преди поне 5 години, да не е осъждан и срещу него да не се води дело, освен ако е реабилитиран, да има доход или занятие, което му дава възможност да се издържа в страната, да владее български, да е освободен от досегашното си гражданство.

Именно последната точка е най-големият проблем на д-р Заргар, тъй като в Иран няма процедура по освобождаване от гражданство. Единствената опция пред него остава да стане българин по заслуги. Това е възможно по закон – „ ако България има интерес от натурализацията му, или ако лицето има особени заслуги към страната в обществената и икономическата сфера, в областта на науката, технологията, културата или спорта“.

От Министерството на здравеопазването са помогнали на д-р Заргар процедурата да бъде задействана, казаха от ведомството пред в. „Сега“. Те са пратили на лекаря писмо да им предостави документи, включващи свидетелство за съдимост от България и документ от прокуратурата, че срещу него няма висящи дела.

През 2015 той предоставил всички документи, които има от Иран, на здравното министерство. Сега ще опита да се свърже с посолството на страната у нас, но „трудно“ ще се сдобие със свидетелство за съдимост от там, каза той пред „Сега“.

Лекарят иска да участва в конкурса за директор на болницата в Исперих, за да запази поста си. Това няма да е възможно, ако не получи българско гражданство. Законовото изискване е директорът да е гражданин на ЕС, на страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство или на Швейцария.

Според областния управител на Разград Гюнай Хюсмен – заслугите на д-р Заргар за болницата са „безспорни“. "До дни ще проведа и лична среща с проф. д-р Ангелов по темата, защото оттеглянето на специалист като д-р Заргар ще бъде сериозна загуба за местната общност", пише той във Facebook.

Гражданите на Исперих също ще пратят писмо на Костадин Ангелов, в което ще представят всички подписи под петицията за натурализиране на иранеца. „Защото България има интерес от това“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023