Снимка: © Getty Images

Картината на Covid-19 в България е значително по-сериозна, отколкото отчита националната статистика. Това предупреждава математикът Николай Витанов, който е асоцииран член на Националния оперативен щаб.

Според неговата оценка - реалният брой на всички заразени българи от началото на епидемията досега е около 320 000, стойност, която той получава, като умножи по 8 броя на регистрираните положителни проби от март досега.

"От тези хора 40 000 души знаят (че са с Covid-19), a останалите 280 000 не знаят. Повечето или всички от тези 280 хиляди са безсимптомни, и се разхождат свободно. Затова казвам да се внимава, като се ходи по улицата. Колко са заразени в момента - трябва да се умножи броят на активните случаи по 8, 160 000 човека. Грубо казано, на всеки 50 души един е с Covid-19. Това означава, че човек все пак трябва да се пази. Когато сте на автобусната спирка, на пазар, където има повече хора, моят съвет е да си слагате маската", каза Витанов.

При малко над 20 000 активни регистрирани носители на вируса към 27 октомври, реалният брой на заразените в момента е около 160 000 души.

Ако се приеме, че всеки от тях има средно 5 контактни лица, то над 800 000 души имат контакт със заразен човек, като малка част от тях го знаят.

Оптимистичната прогноза от математическия модел на НОЩ показва, че към края на ноември вероятно ще има 68 500 нови регистрирани случая. Оптимистичните прогнози досега обаче винаги се надхвърлят, предупреди Витанов.

При 68 500 заразени ще има приблизително 30 000 активни случая, а броят на контактните лица, които би трябвало да бъдат поставени под карантина, ще се увеличи с 50%.

Базовото репродуктивно число на Covid-19 в момента е 1,56 - на всеки 100 заразени и преболедували души влизат нови 156, обясни математикът.

"Казах, че когато стигнем по 2000 на ден, ситуацията става много трудно контролируема, защото това ниво вече надвишава способността на здравната система да контролира заразата. Трябва да се вземат мерки, за да се ограничат контактите на хората в закрити пространства и в открити пространства, където има струпване на много хора в едно място. Ще трябва да мине зимата, ако не се намери ваксина или лекарство. Затова призовавам хората, които критикуват текущите мерки, а работата им е да търсят ваксина или лекарство - търсете ваксина или лекарство и лекувайте хората, защото иначе цяла зима ще сме така" , каза той.

Витанов посочи, че на фона на резкия ръст на заболеваемостта делът на смъртните случаи намалява спрямо всички доказани инфекции.

"Смъртността с течение на времето намалява. В началото на епидемията делът на смъртните случаи беше десетина процента, сега е паднала до два процента и нещо. Тя ще падне и още, докато растат регистрираните случаи, накрая ще е под един процент. Лекарите се научават да го лекуват по-добре, пациентите преминават по-леко. Може да се появи ваксина. Затова казвам - не бързайте да се заразявате, не се минавайте", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро