Един от най-приближените до Тодор Живков получава орден "Стара Планина"

Последният министър на културата по времето на комунистическия режим в България Георги Йорданов Момчев ще бъде удостоен с най-високия държавен орден „Стара планина“ за „големите му заслуги в областта на културата и изкуството“.

Отличието е по предложение на министерството на културата и е одобрено по време на правителственото заседание. Така кабинетът ще предложи на президента да издаде указ за награждаването му. Повод за отличието на Йорданов е "цялостната му дейност за духовното въздигане на нацията и във връзка с 90-годишнината му,“ става ясно от съобщението на правителствения пресцентър.

Георги Йорданов Момчев е най-възрастният жив член член на политбюро и последният министър на културата от комунистическия режим в България.

След промените от 1989 г., на 1 април 1990 г. той е изключен от БКП като един от най-близките на Тодор Живков, но по-късно членството му в БСП е възстановено.

През 1992 г. е привлечен като обвиняем по дело за помощта, оказвана на "братски" пратии в страни от Третия свят. През 2000 г. делото е прекратено, а обвиненията свалени.

Георги Йорданов е бил заместник-председател на Министерския съвет от 1979-1987 г., както и последният министър на културата по време на комунистическия режим в България. Той заема поста от 1082 до 1989 г., бил е председател на Съвета за духовно развитие.

През 2023 година, когато Румен Радев за пръв път назначава Найден Тодоров за служебен министър на културата, той отличава Георги Йорданов Момчев със "Златен век" - най-високото отличие на министерството.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутатите набързо отложиха новите правила за такса смет

Вместо "замърсителят да плаща", таксата ще продължи да се определя по старите правила

15:28 - 17.09.2024