Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван Снимка: © Антикорупционен фонд

Анонимен свидетел по разследването срещу Петьо Петров - Еврото "Осемте джуджета" е заплашван след отнемането на делото от Софийската районна прокуратура (СРП) през лятото на 2023 г.

Това се казва в писмо на председателя на Върховния касационен съд Галина Захарова до Антикорупционния фонд (организацията, която разкри групата за търговия с влияние на Еврото в Спецпрокуратурата още през 2020 г.).

Доказателствата, събрани от СРП по случая, бяха иззети от висшестоящата Софийска градска прокуратура и делото беше прекратено през август 2023 г. - след като става ясно, че се проверява и евентуалната връзка на Борислав Сарафов с групировката на Петьо Петров.

Преди това, през юни 2023 г., обаче тези доказателства са изпратени от СРП и на Върховния касационен съд. Към онзи момент вече съществува новият механизъм за разследване на висшите ръководители на прокуратурата, какъвто е и Борислав Сарафов. Няма обаче избран конкретен прокурор, който да се занимава с проверките - Даниела Талева встъпи в длъжност чак в края на 2023 г.

От писмото на Захарова до Антикорупционния фонд става ясно, че на 20 юли 2023 г. във ВКС е получен сигнал от защитен свидетел по разследването за "Осемте джуджета".

Той е съобщил, че е намерил неподписано писмо, оставено на прозореца на автомобила му - и е споделил подозренията си за "неговия подател".

Свидетелят е изразил безпокойтво, че информацията за неговите показания е изнесена неправомерно и "настоятелно иска да му бъде осигурена защита от всички възможни форми на натиск и заплашване".

Проверката на ВКС за това кой е имал достъп до класифицираните данни от разследването е показала, че запечатаните пликове с доказателства са отворени само от прокурора от Софийската градска прокуратура Йордан Петров.

Това се е случило по изрична молба на прокурор Петров да се запознае със съдържанието на секретните материали в качеството си на наблюдаващ прокурор по вече иззетото по компетентност от СГП дело, посочват от Антикорупционния фонд.

Петров е човекът, който е преценил, че не само няма необходимост да се продължава разследването за принуда и подслушване на магистрати от групата на Пепи Еврото, но и впоследствие повдига обвинение на наблюдаващия прокурор по случая от районната прокуратура.

От публично разпространеното постановление за прекратяване на разследването се вижда, че в СРП са проведени разпити на няколко свидетели - Любена Павлова (бивша жена на Еврото), Кристиан Христов (негов служител и доверено лице), Димитър Спасов - Митко Картиста (съсобственик на охранителната фирма "Делта гард") и двама анонимни свидетели.

Единият от тях разказва за чести посещения на Борислав Сарафов в ресторант "Осемте джуджета" и предаване на пликове между Сарафов и Петров. В показанията на този свидетел се разказва още за това, че в заведението е идвал тогавашният ръководител на Спецпрокуратурата Димитър Франтишек и Емилия Русинова, бивш шеф на Софийската градска прокуратура - "на която сякаш Петьо Петров бил помогнал да стане административен ръководител на СГП и с която си разменяли някакви бележки" (цитатът е от преразказа в постановлението на Йордан Петров за прекратяване на делото).

Вторият таен свидетел е споменавал и "имена на още магистрати, които имали контакт с П. Петров, в това число и съдия от СГС, на която било оказвано влияние, и били зависими от него".

Този свидетел твърдял още, че "зависимостта се получавала след като повечето магистрати били заснемани в компрометиращи ситуации, най-вече сексуални актове".

АКФ определят случилото се като едно от "множеството притеснителни обстоятелства около... разследванията в СРП и СГП, касаещи предполагаемите престъпни мрежи за криминално влияние в правосъдието респективно на Петьо Петров – Еврото (разследването в СРП) и Мартин Божанов – Нотариуса (друго разследване в СГП)", казват още от АКФ.

"Единствено от компетентността на специалния прокурор би следвало да бъде разпореждането с тези доказателствени материали (след като са вече присъединени към новообразувана преписка с предмет данни за престъпление, евентуално извършено от заместник на главния прокурор). В случая обаче, първо, до секретните материали е даден достъп на прокурор от СГП още докато са се намирали във ВКС, а впоследствие всички веществени доказателства и секретни материали са върнати от ВКС в прокуратурата. Там попадат във фактическата власт на прокурор от обикновената прокурорска йерархия, за когото не са налице изричните гаранции за независимост от засегнатото в доказателствените материали лице – главен или зам.-главен прокурор, каквито гаранции са законово разписани за специалния прокурор. Това се случва по еднолично разпореждане на председателя на НК на ВКС, без в него да е посочено правното основание, на което се позовава", казват още от АКФ.

Поводът за връщането на доказателствата в прокуратурата е дългото забавяне на Висшия съдебен съвет в процедурата по утвърждаване на Даниела Талева като специален прокурор по разследването.

Вчера беше оповестено, че прокурор Талева е изискала обратно доказателствените материали от Софийската градска прокуратура, но не е известно дали към преписката по делото към момента е образувано наказателно производство, казват още от Антикорупционния фонд.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024
Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024